Gołąbki w liściach winogron

Wskazówki od dietetyka
Liście winogrona mają działanie prozdrowotne. Ich znakomite właściwości znane są od tysięcy lat. Bogate są w witaminy: C, A oraz B. Mięso świeżo mielone z łopatki wzbogaci dodatkowo potrawę w białko, żelazo, cynk. Oznaczone jest znakiem QAFP, co dodaje mu zalet. Brązowy ryż, posiada węglowodany złożone, które są idealne na główny posiłek dnia. Kolendra doda aromatu oraz smaku.Dlatego, jedzmy na zdrowie!
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Gołąbki w liściach winogron

Wskazówki od dietetyka
Liście winogrona mają działanie prozdrowotne. Ich znakomite właściwości znane są od tysięcy lat. Bogate są w witaminy: C, A oraz B. Mięso świeżo mielone z łopatki wzbogaci dodatkowo potrawę w białko, żelazo, cynk. Oznaczone jest znakiem QAFP, co dodaje mu zalet. Brązowy ryż, posiada węglowodany złożone, które są idealne na główny posiłek dnia. Kolendra doda aromatu oraz smaku.Dlatego, jedzmy na zdrowie!
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

60 min
3 osób
łatwe
bez glutenu
  • 400g mięsa mielonego
  • słoik liści winogron lub 50 świeżych liści
  • szklanka surowego ryżu
  • pęczek dymki
  • pęczek pietruszki
  • pół czerstwej bułki
  • 1 jajko
  • świeża mięta i kolendra
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

Ryż gotujemy na sypko. Mięso mieszamy dokładnie z jajkiem, odciśniętą bułką, ryżem, cebulką, posiekanymi ziołami i przyprawami. Masę nakładamy na liście i zwijamy małe gołąbki. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy liśćmi winogron, na nich dość ciasno układamy gołąbki, zalewamy wodą i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około godziny.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso mielone wieprzowe