Odświętny gulasz

Wskazówki od dietetyka
Mięso wieprzowe wcale nie musi być tłuste. Jeżeli chcemy żeby nasza potrawa była bardziej dietetyczna należy wybrać chudą polędwice lub schab. Dostarczą one dużo białka,a przy tym niewielu tłuszczu. Wino zwłaszcza czerwone zawiera bardzo dużo antyoksydantów. Liść laurowy i ziele angielski, podstawowy duet każdej polskiej kuchni, nada smaku oraz aromatu.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Odświętny gulasz

Wskazówki od dietetyka
Mięso wieprzowe wcale nie musi być tłuste. Jeżeli chcemy żeby nasza potrawa była bardziej dietetyczna należy wybrać chudą polędwice lub schab. Dostarczą one dużo białka,a przy tym niewielu tłuszczu. Wino zwłaszcza czerwone zawiera bardzo dużo antyoksydantów. Liść laurowy i ziele angielski, podstawowy duet każdej polskiej kuchni, nada smaku oraz aromatu.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

60 min
osób
średnie
bez glutenu
  • 1 kg wieprzowiny
  • 1 kg cebuli
  • 4 marchewki
  • kilka ząbków czosnku
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren pieprzu angielskiego
  • garść świeżego lub łyżeczka suszonego tymianku
  • butelka wytrawnego, czerwonego wina (może być tanie - typu Egri Bikawer)

Sposób przygotowania

Mięso kroimy w kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Na mocno rozgrzanym oleju podsmażamy mięso, przekładamy je do żeliwnego garnka, następnie smażymy cebulę, mieszamy z mięsem, dodajemy pociętą w talarki marchew i wszystkie przyprawy. Całość zalewamy winem. Dusimy dwie godziny w temperaturze około 180 stopni. Podajemy z gotowanym ryżem lub chlebem.   Potrawa nadaje się na obiad lub uroczystą, zimową kolację.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso gulaszowe