Domowe cevapcici

Wskazówki od dietetyka
Mięso mielone tak naprawdę pod względem wartości odżywczych nie różni się niczym od mięsa w jego nienaruszonej postaci. Jest tak samo bogatym źródłem cennego budulca – białka i posiada spore ilości żelaza, cynku oraz selenu. Ale to nie wszystko, bo mięso dostarcza nam takie witaminy, jak witaminę PP, witaminę B1 i B12. Oczywiście, każdy z rodzajów mięs cechuje podwyższona zawartość każdego ze składników. I tak w mięsie wieprzowym jest więcej witaminy B1, w mięsie wołowym i cielęcym, witaminy B12, żelaza i cynku. Dlatego, jedzmy na zdrowie!
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Domowe cevapcici

Wskazówki od dietetyka
Mięso mielone tak naprawdę pod względem wartości odżywczych nie różni się niczym od mięsa w jego nienaruszonej postaci. Jest tak samo bogatym źródłem cennego budulca – białka i posiada spore ilości żelaza, cynku oraz selenu. Ale to nie wszystko, bo mięso dostarcza nam takie witaminy, jak witaminę PP, witaminę B1 i B12. Oczywiście, każdy z rodzajów mięs cechuje podwyższona zawartość każdego ze składników. I tak w mięsie wieprzowym jest więcej witaminy B1, w mięsie wołowym i cielęcym, witaminy B12, żelaza i cynku. Dlatego, jedzmy na zdrowie!
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

15 min
2 osób
łatwe
bez glutenu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 50 ml wody mineralnej
  • 50 ml oliwy
  • 0,5 szklanki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • po 1 łyżeczce rozmarynu, tymianku i świeżo mielonego pieprzu

Sposób przygotowania

Mięso wkładamy do miski. Cebulę i czosnek siekamy na drobną kosteczkę, dodajemy do mięsa razem z wodą i oliwą oraz natką pietruszki. Wszystkie przyprawy mieszamy dokładnie z proszkiem do pieczenia i dosypujemy do mięsa w trakcie wyrabiania. Gdy wszystkie składniki połączą się w jednolitą masę, odstawiamy mięso do lodówki na minimum 12 godzin ( najlepiej na noc).   Ze schłodzonej masy formujemy wałeczki o średnicy około 1 cm i długości palca. Nadziewamy na patyczek do szaszłyka i obsmażamy do zarumienienia z każdej strony.   Podajemy z dipem czosnkowo-ziołowym i lekką sałatą z winegretem.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso mielone wieprzowe