Odświętny gulasz
Wskazówki od dietetyka
Mięso wieprzowe wcale nie musi być tłuste. Jeżeli chcemy żeby nasza potrawa była bardziej dietetyczna należy wybrać chudą polędwice lub schab. Dostarczą one dużo białka,a przy tym niewielu tłuszczu. Wino zwłaszcza czerwone zawiera bardzo dużo antyoksydantów. Liść laurowy i ziele angielski, podstawowy duet każdej polskiej kuchni, nada smaku oraz aromatu.
Lubię to!
Odświętny gulasz
Wskazówki od dietetyka
Mięso wieprzowe wcale nie musi być tłuste. Jeżeli chcemy żeby nasza potrawa była bardziej dietetyczna należy wybrać chudą polędwice lub schab. Dostarczą one dużo białka,a przy tym niewielu tłuszczu. Wino zwłaszcza czerwone zawiera bardzo dużo antyoksydantów. Liść laurowy i ziele angielski, podstawowy duet każdej polskiej kuchni, nada smaku oraz aromatu.
Lubię to!
Składniki
60 min
osób
średnie
bez glutenu
- 1 kg wieprzowiny
- 1 kg cebuli
- 4 marchewki
- kilka ząbków czosnku
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu angielskiego
- garść świeżego lub łyżeczka suszonego tymianku
- butelka wytrawnego, czerwonego wina (może być tanie - typu Egri Bikawer)
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Na mocno rozgrzanym
oleju podsmażamy mięso, przekładamy je do żeliwnego garnka, następnie smażymy
cebulę, mieszamy z mięsem, dodajemy pociętą w talarki marchew i wszystkie
przyprawy. Całość zalewamy winem. Dusimy dwie godziny w temperaturze około 180
stopni. Podajemy z gotowanym ryżem lub chlebem.
Potrawa nadaje się na obiad lub uroczystą, zimową kolację.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso gulaszowe
Inne Obiady
Gulasz z kurkami
Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej
Zapiekanka
Chłodnik z rzodkiewką i parówkami
Domowe cevapcici
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
11.07.2016
KWARTET BEZGLUTENOWY
Dla wszystkich, którzy latem także nie mogą się obejść bez wędlin POLECAMY BEZGLUTENOWY KWARTET!
11.07.2016
KWARTET BEZGLUTENOWY
4.09.2017
POWRÓT DO SZKOŁY!
Po dwóch miesiącach wakacji, Wasze pociechy wracają do szkoły!
Pomyślcie nad śniadaniami dla dzieciaków. Kanapki z naszymi wędlinami nigdy nie sta
4.09.2017
POWRÓT DO SZKOŁY!
4.05.2016
SZYKUJ KONKRETY NA RUSZT
Szykuj konkrety na ruszt. O nowych trendach w grillowaniu dowiecie się z artykułu Urszuli Chojnackiej w Życiu Handlowym. Szczególnie polecamy wypowied
4.05.2016
SZYKUJ KONKRETY NA RUSZT
Więcej aktualności