Odświętny gulasz
Wskazówki od dietetyka
Mięso wieprzowe wcale nie musi być tłuste. Jeżeli chcemy żeby nasza potrawa była bardziej dietetyczna należy wybrać chudą polędwice lub schab. Dostarczą one dużo białka,a przy tym niewielu tłuszczu. Wino zwłaszcza czerwone zawiera bardzo dużo antyoksydantów. Liść laurowy i ziele angielski, podstawowy duet każdej polskiej kuchni, nada smaku oraz aromatu.
Lubię to!
Odświętny gulasz
Wskazówki od dietetyka
Mięso wieprzowe wcale nie musi być tłuste. Jeżeli chcemy żeby nasza potrawa była bardziej dietetyczna należy wybrać chudą polędwice lub schab. Dostarczą one dużo białka,a przy tym niewielu tłuszczu. Wino zwłaszcza czerwone zawiera bardzo dużo antyoksydantów. Liść laurowy i ziele angielski, podstawowy duet każdej polskiej kuchni, nada smaku oraz aromatu.
Lubię to!
Składniki
60 min
osób
średnie
bez glutenu
- 1 kg wieprzowiny
- 1 kg cebuli
- 4 marchewki
- kilka ząbków czosnku
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu angielskiego
- garść świeżego lub łyżeczka suszonego tymianku
- butelka wytrawnego, czerwonego wina (może być tanie - typu Egri Bikawer)
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Na mocno rozgrzanym
oleju podsmażamy mięso, przekładamy je do żeliwnego garnka, następnie smażymy
cebulę, mieszamy z mięsem, dodajemy pociętą w talarki marchew i wszystkie
przyprawy. Całość zalewamy winem. Dusimy dwie godziny w temperaturze około 180
stopni. Podajemy z gotowanym ryżem lub chlebem.
Potrawa nadaje się na obiad lub uroczystą, zimową kolację.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso gulaszowe
Inne Obiady
Domowe burgery
Domowe cevapcici
Marynowane żeberka
Gołąbki w liściach winogron
Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
4.03.2015
Gotuj z Viando!
Lubicie gotować? Szukacie sprawdzonych i smakowitych przepisów? Zapraszamy na naszą stronę, na której znajdziecie bogatą interaktywną książkę kucharsk
4.03.2015
Gotuj z Viando!
6.10.2016
PRODUKTY MOCNO WĘDZONE VIANDO
Delikatne, soczyste, z wyraźnym aromatem wędzonki. W sam raz na kanapkę lub jako przekąska. To najnowsze propozycje produktów mocno wędzonych Viando.
6.10.2016
PRODUKTY MOCNO WĘDZONE VIANDO
12.02.2018
VIANDO NA ZIMOWE CHŁODY
Dzisiaj nasz Master Viando ma dla Was propozycję wprost idealną na chłodny, zimowy wieczór. ❄️
Bo chyba nie ma nic lepszego od rozgrzan
12.02.2018
VIANDO NA ZIMOWE CHŁODY
Więcej aktualności