Polędwica w śmietanie
Wskazówki od dietetyka
Polędwica – jedna z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Delikatna, o dużej zawartości biała i w dodatku ukoronowana certyfikatem QAFP. Doskonała porcja żelaza i witaminy B. Zamiast śmietany możemy użyć jogurt naturalny, który wzbogaci naszą florę jelitową. Kaszą, która idealnie skomponuję się do tego dania jest kasza jaglana, jedna z najbardziej wartościowych kasz.
Lubię to!
Polędwica w śmietanie
Wskazówki od dietetyka
Polędwica – jedna z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Delikatna, o dużej zawartości biała i w dodatku ukoronowana certyfikatem QAFP. Doskonała porcja żelaza i witaminy B. Zamiast śmietany możemy użyć jogurt naturalny, który wzbogaci naszą florę jelitową. Kaszą, która idealnie skomponuję się do tego dania jest kasza jaglana, jedna z najbardziej wartościowych kasz.
Lubię to!
Składniki
60 min
4 osób
średnie
bez glutenu
- kilogram polędwicy
- 100g przerośniętej słoniny
- masło
- sól
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 50 ml jasnego octu winnego (z jabłek lub winogron)
Sposób przygotowania
Polędwicę skrapiamy octem kilka godzin przed pieczeniem. Szpikujemy mięso słoniną, solimy,
wykładamy do brytfanny na rozpuszczone masło i pieczemy na dużym ogniu, polewając ciągle
masłem. Dopiero kiedy się zrumieni z jednej strony, przewracamy, solimy i obrumieniamy z
drugiej. Na koniec zalewamy kwaśną śmietaną, wsypujemy trochę mąki i dusimy pół godziny.
Pieczeń kroimy w plastry i układamy na półmisku. Sos podajemy osobno w sosjerce.
Podajemy z delikatnymi sałatami (sałata mista, mizeria z winegretem) oraz kaszą.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Polędwiczka wieprzowa
Inne Obiady
Zupa gulaszowa
Sakiewki wieprzowe
Zapiekanka
Domowe burgery
Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
12.09.2017
SMACZNIE I ZDROWO Z VIANDO
"Będzie krzepa jak kalarepa"! Posiłki, które spożywamy powinny być smaczne, zdrowe i pełnowartościowe. Wybierajcie produkty bogate w wartości odżywcze
12.09.2017
SMACZNIE I ZDROWO Z VIANDO
23.05.2018
ZDROWE MIĘSO
Warto włączyć mięso wieprzowe do swojej diety! 😋
Jest ono bogate w żelazo, pełnowartościowe białko oraz w szczególności witaminę B1, B2 ora
23.05.2018
ZDROWE MIĘSO
2.10.2016
PODSUMOWANIE PIERWSZEGO ETAPU AKCJI CHARYTATYWNEJ!
W niedzielę 2 października w trakcie wizyty ks. abp Wojciecha Polaka, Prymasa Polski, Pani Prokurent Magdalena Szczupak-Woźniczka oficjalnie zakończył
Więcej aktualności