Polędwica w śmietanie

Wskazówki od dietetyka
Polędwica – jedna z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Delikatna, o dużej zawartości biała i w dodatku ukoronowana certyfikatem QAFP. Doskonała porcja żelaza i witaminy B. Zamiast śmietany możemy użyć jogurt naturalny, który wzbogaci naszą florę jelitową. Kaszą, która idealnie skomponuję się do tego dania jest kasza jaglana, jedna z najbardziej wartościowych kasz.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Polędwica w śmietanie

Wskazówki od dietetyka
Polędwica – jedna z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Delikatna, o dużej zawartości biała i w dodatku ukoronowana certyfikatem QAFP. Doskonała porcja żelaza i witaminy B. Zamiast śmietany możemy użyć jogurt naturalny, który wzbogaci naszą florę jelitową. Kaszą, która idealnie skomponuję się do tego dania jest kasza jaglana, jedna z najbardziej wartościowych kasz.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

60 min
4 osób
średnie
bez glutenu
  • kilogram polędwicy
  • 100g przerośniętej słoniny
  • masło
  • sól
  • 250 ml kwaśnej śmietany
  • 50 ml jasnego octu winnego (z jabłek lub winogron)

Sposób przygotowania

Polędwicę skrapiamy octem kilka godzin przed pieczeniem. Szpikujemy mięso słoniną, solimy, wykładamy do brytfanny na rozpuszczone masło i pieczemy na dużym ogniu, polewając ciągle masłem. Dopiero kiedy się zrumieni z jednej strony, przewracamy, solimy i obrumieniamy z drugiej. Na koniec zalewamy kwaśną śmietaną, wsypujemy trochę mąki i dusimy pół godziny. Pieczeń kroimy w plastry i układamy na półmisku. Sos podajemy osobno w sosjerce.   Podajemy z delikatnymi sałatami (sałata mista, mizeria z winegretem) oraz kaszą.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Polędwiczka wieprzowa