Klopsiki
Wskazówki od dietetyka
Pulpeciki są delikatne, smaczne i co najważniejsze lekkostrawne. Białko w bardzo przystępnej formie, idealnej dla dzieci. Czosnek ma działanie bakteriobójcze i dodaje smaku. Natka pietruszki – niepozorna, a bardzo zdrowa. Bogata w witaminę C i żelazo. Doskonałym uzupełnieniem potrawy będzie bogata odżywczo kasza jaglana.
Lubię to!
Klopsiki
Wskazówki od dietetyka
Pulpeciki są delikatne, smaczne i co najważniejsze lekkostrawne. Białko w bardzo przystępnej formie, idealnej dla dzieci. Czosnek ma działanie bakteriobójcze i dodaje smaku. Natka pietruszki – niepozorna, a bardzo zdrowa. Bogata w witaminę C i żelazo. Doskonałym uzupełnieniem potrawy będzie bogata odżywczo kasza jaglana.
Lubię to!
Składniki
30 min
osób
łatwe
bez glutenu
- 400 g mięsa mielonego
- czerstwa bułka namoczona w mleku
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 50 g mąki
- 50 g masła
- 100 ml śmietany
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
- 1 l bulionu (może być z kostki)
Sposób przygotowania
Mięso dokładnie ugniatamy z odciśniętą z mleka bułką. Dodajemy posiekane i zeszklone
na oleju cebule i lekko podsmażony czosnek. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką.
Formujemy pulpety i wrzucamy do bulionu, gotujemy na małym ogniu przez mniej więcej
15 minut. Kiedy pulpety są już ugotowane, wyjmujemy je z garnka. Z masła i mąki robimy
brązową zasmażkę, rozprowadzamy ją niedużą ilością bulionu, dodajemy do reszty bulionu.
Do powstałego sosu wkładamy klopsy i gotujemy kilka minut. Przed podaniem posypujemy
natką pietruszki.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso mielone wieprzowe
Inne Obiady
Marynowane żeberka
Chłodnik z rzodkiewką i parówkami
Naleśniki gryczane
Polędwiczki wieprzowe
Domowe cevapcici
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
18.07.2014
Opis udzielonego zamówienia
Pod linkiem do pobrania opis udzielonego zamówienia:
Opis udzielonego zamówienia
18.07.2014
Opis udzielonego zamówienia
5.03.2018
VIANDO NA MARZEC
Wiosna już tuż tużAby zdrowo wejść w najbardziej nieprzewidywalny miesiąc w roku, Master Viando poleca Naleśniki gryczane, oczywiście z mięsnym nadzie
5.03.2018
VIANDO NA MARZEC
30.10.2017
DYNIOWA NA MIĘSIE VIANDO
Przyszła jesień, a z nią zimno! Proponujemy Wam kolorową i pyszną zupę dyniową, idealną o tej porze roku. Zróbcie wywar z mięsa wieprzowego np. karków
30.10.2017
DYNIOWA NA MIĘSIE VIANDO
Więcej aktualności