Klopsiki

Wskazówki od dietetyka
Pulpeciki są delikatne, smaczne i co najważniejsze lekkostrawne. Białko w bardzo przystępnej formie, idealnej dla dzieci. Czosnek ma działanie bakteriobójcze i dodaje smaku. Natka pietruszki – niepozorna, a bardzo zdrowa. Bogata w witaminę C i żelazo. Doskonałym uzupełnieniem potrawy będzie bogata odżywczo kasza jaglana.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Klopsiki

Wskazówki od dietetyka
Pulpeciki są delikatne, smaczne i co najważniejsze lekkostrawne. Białko w bardzo przystępnej formie, idealnej dla dzieci. Czosnek ma działanie bakteriobójcze i dodaje smaku. Natka pietruszki – niepozorna, a bardzo zdrowa. Bogata w witaminę C i żelazo. Doskonałym uzupełnieniem potrawy będzie bogata odżywczo kasza jaglana.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

30 min
osób
łatwe
bez glutenu
  • 400 g mięsa mielonego
  • czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 50 g mąki
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietany
  • pieprz
  • sól
  • olej do smażenia
  • 1 l bulionu (może być z kostki)

Sposób przygotowania

Mięso dokładnie ugniatamy z odciśniętą z mleka bułką. Dodajemy posiekane i zeszklone na oleju cebule i lekko podsmażony czosnek. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką. Formujemy pulpety i wrzucamy do bulionu, gotujemy na małym ogniu przez mniej więcej 15 minut. Kiedy pulpety są już ugotowane, wyjmujemy je z garnka. Z masła i mąki robimy brązową zasmażkę, rozprowadzamy ją niedużą ilością bulionu, dodajemy do reszty bulionu. Do powstałego sosu wkładamy klopsy i gotujemy kilka minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso mielone wieprzowe