Zapiekanka

Wskazówki od dietetyka
Obiad wcale nie musi być nudny. Ziemniaki w innej formie wprowadzą trochę urozmaicenia w codzienny jadłospis.Są bardzo pożywne, zawierają potas, magnez, fosfor, wapń sporo witamin z grupy B. Są także doskonałym źródłem białka roślinnego. Mięso wzbogaci nas w białka zwierzęce, cynk, żelaza...i GOTOWE. Pamiętajcie że półki z mąką nie ograniczają się jedynie do pszennej. Może dziś spróbujcie sięgnąć po mąkę gryczaną?
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Zapiekanka

Wskazówki od dietetyka
Obiad wcale nie musi być nudny. Ziemniaki w innej formie wprowadzą trochę urozmaicenia w codzienny jadłospis.Są bardzo pożywne, zawierają potas, magnez, fosfor, wapń sporo witamin z grupy B. Są także doskonałym źródłem białka roślinnego. Mięso wzbogaci nas w białka zwierzęce, cynk, żelaza...i GOTOWE. Pamiętajcie że półki z mąką nie ograniczają się jedynie do pszennej. Może dziś spróbujcie sięgnąć po mąkę gryczaną?
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

45 min
4 osób
łatwe
bez glutenu
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g ziemniaków
  • 4 cebule
  • 4 jajka
  • szklanka śmietany
  • 4 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 100 g tartego sera

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy na talarki, doprawiamy solą i pieprzem i lekko podsmażamy na rozgrzanym oleju. Cebule kroimy w drobną kostkę, podobnie czosnek, również podsmażamy i odkładamy do miski. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, gałką, smażymy ciągle mieszając, pod koniec dodajemy cebulkę z czosnkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy warstwę ziemniaków, na to mięso, całość zakrywamy ziemniakami. Śmietanę, jajka, mąkę miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i gałką, zalewamy tym zapiekankę i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Na 10 minut przed wyjęciem z pieca zapiekankę posypujemy tartym serem. Podajemy gorącą.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso mielone wieprzowe