Polędwiczki nadziewane śliwką

Wskazówki od dietetyka
Idealna potrawa zarówna na przyjęci, jak i na domowy rodzinny obiad. Śliwka w środku będzie miłym zaskoczeniem dla gości. Suszone owoce są przepełnione witaminami oraz błonnikiem. Polędwica to królowa mięs – idealna porcja witamin z grupy B, cynku i żelaza. Ziemniaki są niskokaloryczne i zdrowe. Obfitują w witaminę C oraz potas.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Polędwiczki nadziewane śliwką

Wskazówki od dietetyka
Idealna potrawa zarówna na przyjęci, jak i na domowy rodzinny obiad. Śliwka w środku będzie miłym zaskoczeniem dla gości. Suszone owoce są przepełnione witaminami oraz błonnikiem. Polędwica to królowa mięs – idealna porcja witamin z grupy B, cynku i żelaza. Ziemniaki są niskokaloryczne i zdrowe. Obfitują w witaminę C oraz potas.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

60 min
2 osób
średnie
bez glutenu
  • 400 g polędwicy
  • 50 g suszonych śliwek
  • szklanka wytrawnego wina
  • pieprz
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka octu balsamicznego
  • łyżeczka tymianku
  • 20 małych ziemniaków
  • 4 łyżki masła
  • kilka gałązek tymianku
  • 4 posiekane ząbki czosnku
  • sól

Sposób przygotowania

Śliwki moczymy pół godziny w przegotowanej wodzie. Polędwicę kroimy na 2-3 cm kawałki, rozbijamy na cienkie plastry, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mieszance sosu sojowego i octu. Na każdym kawałku mięsa układamy po śliwce, zawijamy rulon, spinamy wykałaczką i lekko oprószamy mąką. Rozgrzewamy na patelni olej i krótko rumienimy roladki. Następnie przekładamy je do żeliwnej brytfanny zalewamy winem, posypujemy tymiankiem i dusimy do miękkości.   Polędwiczki podajemy z pieczonymi ziemniakami: Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy, solimy. Krótko podsmażamy na oliwie wraz z czosnkiem po czy przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy posiekanym tymiankiem, obkładamy masłem, przykrywamy i zapiekamy 50-60 minut.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Polędwiczka wieprzowa