Polędwiczki nadziewane śliwką
Wskazówki od dietetyka
Idealna potrawa zarówna na przyjęci, jak i na domowy rodzinny obiad. Śliwka w środku będzie miłym zaskoczeniem dla gości. Suszone owoce są przepełnione witaminami oraz błonnikiem. Polędwica to królowa mięs – idealna porcja witamin z grupy B, cynku i żelaza. Ziemniaki są niskokaloryczne i zdrowe. Obfitują w witaminę C oraz potas.
Lubię to!
Polędwiczki nadziewane śliwką
Wskazówki od dietetyka
Idealna potrawa zarówna na przyjęci, jak i na domowy rodzinny obiad. Śliwka w środku będzie miłym zaskoczeniem dla gości. Suszone owoce są przepełnione witaminami oraz błonnikiem. Polędwica to królowa mięs – idealna porcja witamin z grupy B, cynku i żelaza. Ziemniaki są niskokaloryczne i zdrowe. Obfitują w witaminę C oraz potas.
Lubię to!
Składniki
60 min
2 osób
średnie
bez glutenu
- 400 g polędwicy
- 50 g suszonych śliwek
- szklanka wytrawnego wina
- pieprz
- łyżka sosu sojowego
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka tymianku
- 20 małych ziemniaków
- 4 łyżki masła
- kilka gałązek tymianku
- 4 posiekane ząbki czosnku
- sól
Sposób przygotowania
Śliwki moczymy pół godziny w przegotowanej wodzie. Polędwicę kroimy na 2-3 cm kawałki,
rozbijamy na cienkie plastry, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mieszance sosu sojowego i
octu. Na każdym kawałku mięsa układamy po śliwce, zawijamy rulon, spinamy wykałaczką i
lekko oprószamy mąką. Rozgrzewamy na patelni olej i krótko rumienimy roladki. Następnie
przekładamy je do żeliwnej brytfanny zalewamy winem, posypujemy tymiankiem i dusimy
do miękkości.
Polędwiczki podajemy z pieczonymi ziemniakami:
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy, solimy. Krótko podsmażamy na oliwie wraz
z czosnkiem po czy przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy posiekanym
tymiankiem, obkładamy masłem, przykrywamy i zapiekamy 50-60 minut.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Polędwiczka wieprzowa
Inne Obiady
Pyszne mielone kotlety
Marynowane żeberka
Mięsne pierożki
Domowe cevapcici
Polędwiczki wieprzowe
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
8.10.2015
STOISKO VIANDO NA TARGACH ANUGA 2015
Mnóstwo nowych inspiracji, ponad 280 000 m kwadratowych powierzchni wystawowych, nowe trendy w sprzedaży, innowacje, atrakcyjna formuła ekspozycyjna.
8.10.2015
STOISKO VIANDO NA TARGACH ANUGA 2015
13.08.2014
Zapytanie ofertowe
Pod linkiem do pobrania odpowiedź na zapytanie ofertowe:
Zapytanie ofertowe
13.08.2014
Zapytanie ofertowe
4.05.2016
SZYKUJ KONKRETY NA RUSZT
Szykuj konkrety na ruszt. O nowych trendach w grillowaniu dowiecie się z artykułu Urszuli Chojnackiej w Życiu Handlowym. Szczególnie polecamy wypowied
4.05.2016
SZYKUJ KONKRETY NA RUSZT
Więcej aktualności