Zapiekane białe kiełbaski
Wskazówki od dietetyka
Tradycyjna kuchnia kujawska, nie obyłaby się bez białek kiełbasy. O ile w całej Polsce jest ona gościnnie, na święta, tak na Kujawach znajduje się na pierwszym miejscu rodzinnego menu. Jest wyjątkowo aromatyczne, w naturalnej osłonce. Nie zawiera soli peklującej oraz glutenu, co ma ogromne znaczenie dla wszystkich cierpiących na chorobę trzewną. Czosnek i majeranek dodają potrawie smaku. Majeranek przyspiesza trawienie tłuszczy. Pamiętajcie o nim przy sporządzaniu posiłków.
Lubię to!
Zapiekane białe kiełbaski
Wskazówki od dietetyka
Tradycyjna kuchnia kujawska, nie obyłaby się bez białek kiełbasy. O ile w całej Polsce jest ona gościnnie, na święta, tak na Kujawach znajduje się na pierwszym miejscu rodzinnego menu. Jest wyjątkowo aromatyczne, w naturalnej osłonce. Nie zawiera soli peklującej oraz glutenu, co ma ogromne znaczenie dla wszystkich cierpiących na chorobę trzewną. Czosnek i majeranek dodają potrawie smaku. Majeranek przyspiesza trawienie tłuszczy. Pamiętajcie o nim przy sporządzaniu posiłków.
Lubię to!
Składniki
60 min
3 osób
łatwe
bez glutenu
- 8 białych, surowych kiełbasek
- 100 g boczku
- 1 łyżka oleju
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka piwa
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka suszonego majeranku
Sposób przygotowania
Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy kilka minut na patelni. Odkładamy do miseczki, a
na wytopionym tłuszczu dokładnie smażymy kiełbasy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek
drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę i lekko smażymy na niej cebulę z czosnkiem.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy, majeranek i zmielony czarny pieprz, boczek i
dokładnie mieszamy.
Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą, układamy w nim kiełbaski i polewamy sosem,
a następnie zapiekamy pod przykryciem 60 minut następnie kolejne 30 minut bez
przykrycia.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Biała z cielęciną lux
Inne Obiady
Klopsiki
Domowe cevapcici
Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej
Odświętny gulasz
Domowe burgery
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
12.11.2015
SMAK VIANDO
Zastanawialiście się kiedyś, co sprawia, że smak wędlin Viando jest tak niepowtarzalny?
To wszystko dzięki tradycyjnym staropolskim recepturom i wy
12.11.2015
SMAK VIANDO
27.08.2015
POWRÓT DO SZKOŁY
Kochani! Przed nami ostatnie dni wakacyjnej bezstroski. Wasze pociechy wracają do szkoły!
Pomyślcie już teraz nad śniadaniami dla dzieciaków. Kana
27.08.2015
POWRÓT DO SZKOŁY
15.01.2018
MAŁE CO NIECO!
Na mały i wielki głód w pracy lub szkole... Kanapki z pysznymi wędlinami Viando, prosto z Kujaw! :)
Dobierzcie swoje ulubione składniki i cieszcie
15.01.2018
MAŁE CO NIECO!
Więcej aktualności