Marynowane żeberka
Wskazówki od dietetyka
Czosnek i miód mają całą gamę właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Samej potrawie dodadzą smaku i aromatu. Żeberka wysokiej jakości zawierają dużo białka a mało przyrostu tłuszczowego. Są źródłem witamin z grupy B. Do aromatu należy użyć oleju odpornego na działanie wysokich temperatur. Proponuje oliwę północy - „nasz” olej rzepakowy.
Lubię to!
Marynowane żeberka
Wskazówki od dietetyka
Czosnek i miód mają całą gamę właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Samej potrawie dodadzą smaku i aromatu. Żeberka wysokiej jakości zawierają dużo białka a mało przyrostu tłuszczowego. Są źródłem witamin z grupy B. Do aromatu należy użyć oleju odpornego na działanie wysokich temperatur. Proponuje oliwę północy - „nasz” olej rzepakowy.
Lubię to!
Składniki
30 min
4 osób
średnie
bez glutenu
- 1kg żeberek wieprzowych
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu (najlepiej gryczanego)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- gałka muszkatołowa
- mielone goździki
- 2 łyżki oleju rydzowego lub lnianego (można zastąpić zwykłym)
- sól
Sposób przygotowania
Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Żeberka myjemy, kroimy na kwadratowe kawałki.
Przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na 12 godzin
(najlepiej na noc) do lodówki.
Żeberka doprawiamy solą i pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około
godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W trakcie pieczenia mięso odwracamy i
smarujemy marynatą. Przez ostatnie 20 minut mięso dusimy pod przykryciem.
Podajemy z sałatą, surówkami i młodymi ziemniaczkami.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Żeberka schabowe
Inne Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
29.01.2015
Piszą o nas
W lutowym numerze miesięcznika "Forbes" ukazał się artykuł Piotra Karnaszewskiego "Alstal, czyli da się zarobić na budowlance".
Zapraszamy do lektu
29.01.2015
Piszą o nas
9.02.2017
ŻUR KUJAWSKI - DEGUSTACJA W INOWROCŁAWIU!
W walentynkowy wtorek 14 lutego w sklepie firmowym przy Laubitza 3 w Inowrocławiu odbędzie się degustacja produktów Viando.
Zapraszamy na pyszny żu
8.10.2015
STOISKO VIANDO NA TARGACH ANUGA 2015
Mnóstwo nowych inspiracji, ponad 280 000 m kwadratowych powierzchni wystawowych, nowe trendy w sprzedaży, innowacje, atrakcyjna formuła ekspozycyjna.
8.10.2015
STOISKO VIANDO NA TARGACH ANUGA 2015
Więcej aktualności