Marynowane żeberka
Wskazówki od dietetyka
Czosnek i miód mają całą gamę właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Samej potrawie dodadzą smaku i aromatu. Żeberka wysokiej jakości zawierają dużo białka a mało przyrostu tłuszczowego. Są źródłem witamin z grupy B. Do aromatu należy użyć oleju odpornego na działanie wysokich temperatur. Proponuje oliwę północy - „nasz” olej rzepakowy.
Lubię to!
Marynowane żeberka
Wskazówki od dietetyka
Czosnek i miód mają całą gamę właściwości leczniczych i prozdrowotnych. Samej potrawie dodadzą smaku i aromatu. Żeberka wysokiej jakości zawierają dużo białka a mało przyrostu tłuszczowego. Są źródłem witamin z grupy B. Do aromatu należy użyć oleju odpornego na działanie wysokich temperatur. Proponuje oliwę północy - „nasz” olej rzepakowy.
Lubię to!
Składniki
30 min
4 osób
średnie
bez glutenu
- 1kg żeberek wieprzowych
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka miodu (najlepiej gryczanego)
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- gałka muszkatołowa
- mielone goździki
- 2 łyżki oleju rydzowego lub lnianego (można zastąpić zwykłym)
- sól
Sposób przygotowania
Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Żeberka myjemy, kroimy na kwadratowe kawałki.
Przekładamy do dużej miski i dokładnie mieszamy z marynatą. Odstawiamy na 12 godzin
(najlepiej na noc) do lodówki.
Żeberka doprawiamy solą i pieprzem i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy około
godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. W trakcie pieczenia mięso odwracamy i
smarujemy marynatą. Przez ostatnie 20 minut mięso dusimy pod przykryciem.
Podajemy z sałatą, surówkami i młodymi ziemniaczkami.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Żeberka schabowe
Inne Obiady
Sakiewki wieprzowe
Zapiekanka
Chłodnik z rzodkiewką i parówkami
Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej
Zupa krem z plasterkami boczku
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando
Aktualności Viando
19.11.2014
Nagroda Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi dla Viando
We wtorek 30 września 2014 r. podczas jubileuszu 20-lecia działalności Związku Polskie Mięso oraz w ramach Ogólnopolskich Konkursów Wędliniarskich XX
22.06.2017
POCZUJ WŁOSKI KLIMAT
Nie musisz wyjeżdżać, żeby poczuć klimat słonecznych Włoch! ☀️Korzystając z naszych przepisów z łatwością odtworzysz najpopularniejsze dania w swojej
22.06.2017
POCZUJ WŁOSKI KLIMAT
14.01.2016
VIANDO Z EUROPEJSKIM ZNAKIEM SMAKU
Zakłady Mięsne VIANDO otrzymały certyfikat jednego z Trzech Znaków Smaku. Jest to europejski znak jakości GTS – Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. T
14.01.2016
VIANDO Z EUROPEJSKIM ZNAKIEM SMAKU
Więcej aktualności