Zupa gulaszowa
Wskazówki od dietetyka
Po takiej zupie, chyba nikt nie odważy się sięgnąć po drugie danie. Treściwa zupa gulaszowa zaspokoi nawet największy głód. Pełnowartościowe białko znajdziemy w mięsie, w wywarze zaś całe witaminowe abecadło, uwolnione ze świeżych warzyw. Witaminę C doda posiekana pietruszka posypana na wierzch. Hm...danie idealne po ciężkiej pracy.
Lubię to!
Zupa gulaszowa
Wskazówki od dietetyka
Po takiej zupie, chyba nikt nie odważy się sięgnąć po drugie danie. Treściwa zupa gulaszowa zaspokoi nawet największy głód. Pełnowartościowe białko znajdziemy w mięsie, w wywarze zaś całe witaminowe abecadło, uwolnione ze świeżych warzyw. Witaminę C doda posiekana pietruszka posypana na wierzch. Hm...danie idealne po ciężkiej pracy.
Lubię to!
Składniki
45 min
4 osób
średnie
z glutenem
- 300 g wieprzowiny (np. karkówka)
- 100 g kiełbasy (może być np. krucha)
- 120 g boczku wędzonego
- 1 l bulionu (może być z kostki)
- 2 cebule
- 100 g przecieru pomidorowego
- 100 g czarnych oliwek
- 2 duże ogórki kiszone
- 200 ml soku z ogórków kiszonych
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 pęczek natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiany kolor. Boczek kroimy w paseczki, kiełbasę
w talarki i również przysmażamy. Zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy podsmażone
mięso i gotujemy około godziny. Cebule podsmażamy dodając pod koniec przecier pomidorowy
i smażymy, mieszając, aż zmięknie. Wtedy wkładamy ją do bulionu razem z obsmażonym
boczkiem i kiełbasą. Dodajemy oliwki oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
Gotujemy kolejne 15 minut, po czym dodajemy resztę przecieru pomidorowego i sok z ogórków. Przed podaniem
skrapiamy zupę sokiem z cytryny, mieszając dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Boczek wędzony prasowany
Kiełbasa krucha
Inne Obiady
Polędwiczki wieprzowe
Mięsne pierożki
Pyszne mielone kotlety
Kotlety z kapustą
Naleśniki gryczane
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando
Aktualności Viando
12.03.2018
WARTO JEŚĆ MIĘSO
Mięso jest bardzo bogate w wiele ważnych dla naszego organizmu witamin❗
Doskonałym przykładem jest witamina B12, której niestety nie znajdziem
12.03.2018
WARTO JEŚĆ MIĘSO
5.08.2015
VIANDO - KUJAWSKIE SMAKI DZIECIŃSTWA
Wiedzieliście o tym, że surowiec wykorzystywany przy produkcji wędlin i mięs Viando pochodzi z ekologicznie czystych Kujaw?
Napiszcie na marketing
5.08.2015
VIANDO - KUJAWSKIE SMAKI DZIECIŃSTWA
16.08.2017
COŚ NA PRZEKĄSKĘ!
Coś smacznego na przekąskę? Mamy dla Was propozycję dania łatwego i szybkiego w wykonaniu. Hamburger oczywiście z mięsa mielonego. Palce lizać! Przep
16.08.2017
COŚ NA PRZEKĄSKĘ!
Więcej aktualności