Zupa gulaszowa
Wskazówki od dietetyka
Po takiej zupie, chyba nikt nie odważy się sięgnąć po drugie danie. Treściwa zupa gulaszowa zaspokoi nawet największy głód. Pełnowartościowe białko znajdziemy w mięsie, w wywarze zaś całe witaminowe abecadło, uwolnione ze świeżych warzyw. Witaminę C doda posiekana pietruszka posypana na wierzch. Hm...danie idealne po ciężkiej pracy.
Lubię to!
Zupa gulaszowa
Wskazówki od dietetyka
Po takiej zupie, chyba nikt nie odważy się sięgnąć po drugie danie. Treściwa zupa gulaszowa zaspokoi nawet największy głód. Pełnowartościowe białko znajdziemy w mięsie, w wywarze zaś całe witaminowe abecadło, uwolnione ze świeżych warzyw. Witaminę C doda posiekana pietruszka posypana na wierzch. Hm...danie idealne po ciężkiej pracy.
Lubię to!
Składniki
45 min
4 osób
średnie
z glutenem
- 300 g wieprzowiny (np. karkówka)
- 100 g kiełbasy (może być np. krucha)
- 120 g boczku wędzonego
- 1 l bulionu (może być z kostki)
- 2 cebule
- 100 g przecieru pomidorowego
- 100 g czarnych oliwek
- 2 duże ogórki kiszone
- 200 ml soku z ogórków kiszonych
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 pęczek natki pietruszki
- sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na rumiany kolor. Boczek kroimy w paseczki, kiełbasę
w talarki i również przysmażamy. Zagotowujemy bulion drobiowy, dodajemy podsmażone
mięso i gotujemy około godziny. Cebule podsmażamy dodając pod koniec przecier pomidorowy
i smażymy, mieszając, aż zmięknie. Wtedy wkładamy ją do bulionu razem z obsmażonym
boczkiem i kiełbasą. Dodajemy oliwki oraz pokrojone w kostkę ogórki kiszone.
Gotujemy kolejne 15 minut, po czym dodajemy resztę przecieru pomidorowego i sok z ogórków. Przed podaniem
skrapiamy zupę sokiem z cytryny, mieszając dodajemy śmietanę i posiekaną natkę pietruszki.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Boczek wędzony prasowany
Kiełbasa krucha
Inne Obiady
Gołąbki w liściach winogron
Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej
Naleśniki gryczane
Gulasz z kurkami
Polędwiczki wieprzowe
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando
Aktualności Viando
31.08.2015
WIEPRZOWINA UWIELBIA SOSY FOLWARK
Szukasz inspiracji kulinarnych? Rozpocznij kulinarną przygodę z sosami Folwark w wielu wybornych smakach.
Dzięki nim każdy może przygotować danie na
31.08.2015
WIEPRZOWINA UWIELBIA SOSY FOLWARK
8.03.2018
NASZ SMACZNY PRZEPIS NA DZIEŃ KOBIET
Z okazji tego wspaniałego święta, Viando składa najserdeczniejsze życzenia wszystkim Paniom. 👩🎊
Panowie, zróbcie miłą niespodziankę s
8.03.2018
NASZ SMACZNY PRZEPIS NA DZIEŃ KOBIET
16.09.2015
JESIENNE PRZYSMAKI VIANDO
Mięsa i wędliny Viando polecają się także na jesienne spotkania z przyjaciółmi, przy palącym się kominku i towarzystwie najlepszych przysmaków!
Prze
16.09.2015
JESIENNE PRZYSMAKI VIANDO
Więcej aktualności