Zupa krem z plasterkami boczku

Wskazówki od dietetyka
Kuzynka dyni – cukinia coraz częściej gości w naszych potrawach. Ma mało kalorii i silne właściwości odkwaszające, dlatego warto ją wplatać w dania mięsne. Zdrowe oczy, mocna stawy, uregulowane ciśnienie, wszystko za sprawą brokuł. Mięso doda naszej zupie kalorii oraz żelaza. Kremy dzięki swej konsystencji są idealne dla dzieci. W ten sposób przemycimy niejadkowi dużą dawkę witamin i minerałów.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Zupa krem z plasterkami boczku

Wskazówki od dietetyka
Kuzynka dyni – cukinia coraz częściej gości w naszych potrawach. Ma mało kalorii i silne właściwości odkwaszające, dlatego warto ją wplatać w dania mięsne. Zdrowe oczy, mocna stawy, uregulowane ciśnienie, wszystko za sprawą brokuł. Mięso doda naszej zupie kalorii oraz żelaza. Kremy dzięki swej konsystencji są idealne dla dzieci. W ten sposób przemycimy niejadkowi dużą dawkę witamin i minerałów.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

30 min
3 osób
łatwe
z glutenem
  • 8 plastrów boczku
  • 3 cukinie
  • pęczek pietruszki
  • 1 brokuł
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1 por (biała część)

Sposób przygotowania

Cukinie myjemy i kroimy w talarki, brokuł dzielimy na części, wszystko wrzucamy do dużego garnka. Cebule kroimy na piórka, czosnek na plasterki i lekko podsmażamy, dorzucamy do garnka, a na tej samej patelni podsmażamy pocięty w krążki por, który również dorzucamy do pozostałych warzyw. Wszystko zalewamy wodą, dokładamy cały pęczek pietruszki zostawiając tylko kilka listków do dekoracji. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy. Ugotowane warzywa miksujemy dokładnie blenderem.   Boczek smażymy na rumiano. Zupę podajemy przybierając plastrami boczku.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Boczek wędzony prasowany