Kanapki z chrupiącym boczkiem

Wskazówki od dietetyka
Chudy boczek stanowi doskonałą przekąskę. Jest on wysokokaloryczny dlatego idealnie nadaje się na chłodne dni. Wędzenie, nie tylko dodaje mu aromatu ale wpływa na jego trwałość. Tymianek, szalotka, chrzan....czyli cała gama witamin i minerałów. Kiełki mają duże właściwości regeneracje, z pewnością wpłyną na naszą cerę, włosy oraz paznokcie.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Kanapki z chrupiącym boczkiem

Wskazówki od dietetyka
Chudy boczek stanowi doskonałą przekąskę. Jest on wysokokaloryczny dlatego idealnie nadaje się na chłodne dni. Wędzenie, nie tylko dodaje mu aromatu ale wpływa na jego trwałość. Tymianek, szalotka, chrzan....czyli cała gama witamin i minerałów. Kiełki mają duże właściwości regeneracje, z pewnością wpłyną na naszą cerę, włosy oraz paznokcie.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

15 min
2 osób
łatwe
bez glutenu
  • 8 kromek chleba razowego
  • 4 plastry sera (np. mimolet)
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 1 pomidor
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • pieprz
  • sól
  • kiełki rzodkiewki, rzeżuchy lub szczypiorek

Sposób przygotowania

Szalotkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju wraz z tymiankiem, na to kładziemy plastry boczku i ładnie rumienimy. Chleb grillujemy, smarujemy masłem. Na jednej kromce układamy ser, na to zrumieniony na patelni i pokrojony boczek oraz pomidor. Posypujemy drobno pokrojoną cebulką, rzeżuchą, solą i pieprzem. Przykrywamy drugą kromką i lekko dociskamy.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Boczek wędzony prasowany