Domowe cevapcici
Wskazówki od dietetyka
Mięso mielone tak naprawdę pod względem wartości odżywczych nie różni się niczym od mięsa w jego nienaruszonej postaci. Jest tak samo bogatym źródłem cennego budulca – białka i posiada spore ilości żelaza, cynku oraz selenu. Ale to nie wszystko, bo mięso dostarcza nam takie witaminy, jak witaminę PP, witaminę B1 i B12. Oczywiście, każdy z rodzajów mięs cechuje podwyższona zawartość każdego ze składników. I tak w mięsie wieprzowym jest więcej witaminy B1, w mięsie wołowym i cielęcym, witaminy B12, żelaza i cynku. Dlatego, jedzmy na zdrowie!
Lubię to!
Domowe cevapcici
Wskazówki od dietetyka
Mięso mielone tak naprawdę pod względem wartości odżywczych nie różni się niczym od mięsa w jego nienaruszonej postaci. Jest tak samo bogatym źródłem cennego budulca – białka i posiada spore ilości żelaza, cynku oraz selenu. Ale to nie wszystko, bo mięso dostarcza nam takie witaminy, jak witaminę PP, witaminę B1 i B12. Oczywiście, każdy z rodzajów mięs cechuje podwyższona zawartość każdego ze składników. I tak w mięsie wieprzowym jest więcej witaminy B1, w mięsie wołowym i cielęcym, witaminy B12, żelaza i cynku. Dlatego, jedzmy na zdrowie!
Lubię to!
Składniki
15 min
2 osób
łatwe
bez glutenu
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 50 ml wody mineralnej
- 50 ml oliwy
- 0,5 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- po 1 łyżeczce rozmarynu, tymianku i świeżo mielonego pieprzu
Sposób przygotowania
Mięso wkładamy do miski. Cebulę i czosnek siekamy na drobną kosteczkę, dodajemy do
mięsa razem z wodą i oliwą oraz natką pietruszki. Wszystkie przyprawy mieszamy dokładnie z
proszkiem do pieczenia i dosypujemy do mięsa w trakcie wyrabiania. Gdy wszystkie składniki
połączą się w jednolitą masę, odstawiamy mięso do lodówki na minimum 12 godzin ( najlepiej na noc).
Ze schłodzonej masy formujemy wałeczki o średnicy około 1 cm i długości
palca. Nadziewamy na patyczek do szaszłyka i obsmażamy do zarumienienia z każdej strony.
Podajemy z dipem czosnkowo-ziołowym i lekką sałatą z winegretem.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso mielone wieprzowe
Inne Obiady
Zupa krem z plasterkami boczku
Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej
Zapiekane białe kiełbaski
Pyszne mielone kotlety
Sakiewki wieprzowe
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
9.06.2016
VIANDO MASKOTKA SUPERSTAR!
Nasza maskotka PARÓWKA tradycyjnie cieszy się dużym zainteresowaniem dzieci. Baloniki także sprawdzają się zawsze i wszędzie. Cóż, pozostaje nam życzy
9.06.2016
VIANDO MASKOTKA SUPERSTAR!
24.03.2017
VIANDO NA TARGACH IFE 2017!
Zakłady Mięsne Viando na Międzynarodowych Targach Spożywczych IFE 2017 w Londynie. Na zdjęciu sekretarz stanu Jacek Bogucki w MRiRW w rozmowie z naszy
24.03.2017
VIANDO NA TARGACH IFE 2017!
22.05.2015
Viando na Bydgoskim Festiwalu Nauki w Inowrocławiu
A tak było dzisiaj na Bydgoskim Festiwalu Nauki w Inowrocławiu organizowanym przez Wyższą Szkołę Gospodarki. Jako pierwsze w naszym wykładzie wzięły u
Więcej aktualności