Domowe cevapcici
Wskazówki od dietetyka
Mięso mielone tak naprawdę pod względem wartości odżywczych nie różni się niczym od mięsa w jego nienaruszonej postaci. Jest tak samo bogatym źródłem cennego budulca – białka i posiada spore ilości żelaza, cynku oraz selenu. Ale to nie wszystko, bo mięso dostarcza nam takie witaminy, jak witaminę PP, witaminę B1 i B12. Oczywiście, każdy z rodzajów mięs cechuje podwyższona zawartość każdego ze składników. I tak w mięsie wieprzowym jest więcej witaminy B1, w mięsie wołowym i cielęcym, witaminy B12, żelaza i cynku. Dlatego, jedzmy na zdrowie!
Lubię to!
Domowe cevapcici
Wskazówki od dietetyka
Mięso mielone tak naprawdę pod względem wartości odżywczych nie różni się niczym od mięsa w jego nienaruszonej postaci. Jest tak samo bogatym źródłem cennego budulca – białka i posiada spore ilości żelaza, cynku oraz selenu. Ale to nie wszystko, bo mięso dostarcza nam takie witaminy, jak witaminę PP, witaminę B1 i B12. Oczywiście, każdy z rodzajów mięs cechuje podwyższona zawartość każdego ze składników. I tak w mięsie wieprzowym jest więcej witaminy B1, w mięsie wołowym i cielęcym, witaminy B12, żelaza i cynku. Dlatego, jedzmy na zdrowie!
Lubię to!
Składniki
15 min
2 osób
łatwe
bez glutenu
- 500 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 5 ząbków czosnku
- 50 ml wody mineralnej
- 50 ml oliwy
- 0,5 szklanki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka ostrej papryki
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- po 1 łyżeczce rozmarynu, tymianku i świeżo mielonego pieprzu
Sposób przygotowania
Mięso wkładamy do miski. Cebulę i czosnek siekamy na drobną kosteczkę, dodajemy do
mięsa razem z wodą i oliwą oraz natką pietruszki. Wszystkie przyprawy mieszamy dokładnie z
proszkiem do pieczenia i dosypujemy do mięsa w trakcie wyrabiania. Gdy wszystkie składniki
połączą się w jednolitą masę, odstawiamy mięso do lodówki na minimum 12 godzin ( najlepiej na noc).
Ze schłodzonej masy formujemy wałeczki o średnicy około 1 cm i długości
palca. Nadziewamy na patyczek do szaszłyka i obsmażamy do zarumienienia z każdej strony.
Podajemy z dipem czosnkowo-ziołowym i lekką sałatą z winegretem.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso mielone wieprzowe
Inne Obiady
Gulasz z kurkami
Klopsiki
Naleśniki gryczane
Zapiekane białe kiełbaski
Polędwiczki nadziewane śliwką
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
31.03.2017
WIELKANOC NAJLEPIEJ SMAKUJE Z VIANDO
Wielkanoc tuż, tuż! Zachęcamy do zapoznania naszej oferty nowości produktowych, które przygotowaliśmy z myślą o wielkanocnym stole.
Informacje o pr
31.03.2017
WIELKANOC NAJLEPIEJ SMAKUJE Z VIANDO
31.05.2015
LOTERIA VIANDO 2015!
Viando, Viando zrób zakupy w Viando, zachowaj paragon i weź udział w Loterii. Śpiesz się do Viando i wygrywaj cenne nagrody, losowanie co tydzień. Głó
31.05.2015
LOTERIA VIANDO 2015!
9.12.2015
KUCHENNE INSPIRACJE - KONKURS TRWA!
Pamiętacie o konkursie KUCHENNE INSPIRACJE z sosami Folwark! Konkurs trwa do końca roku.
Koniecznie odwiedźcie nasze sklepy i kupcie dowolny produkt
9.12.2015
KUCHENNE INSPIRACJE - KONKURS TRWA!
Więcej aktualności