Klopsiki
Wskazówki od dietetyka
Pulpeciki są delikatne, smaczne i co najważniejsze lekkostrawne. Białko w bardzo przystępnej formie, idealnej dla dzieci. Czosnek ma działanie bakteriobójcze i dodaje smaku. Natka pietruszki – niepozorna, a bardzo zdrowa. Bogata w witaminę C i żelazo. Doskonałym uzupełnieniem potrawy będzie bogata odżywczo kasza jaglana.
Lubię to!
Klopsiki
Wskazówki od dietetyka
Pulpeciki są delikatne, smaczne i co najważniejsze lekkostrawne. Białko w bardzo przystępnej formie, idealnej dla dzieci. Czosnek ma działanie bakteriobójcze i dodaje smaku. Natka pietruszki – niepozorna, a bardzo zdrowa. Bogata w witaminę C i żelazo. Doskonałym uzupełnieniem potrawy będzie bogata odżywczo kasza jaglana.
Lubię to!
Składniki
30 min
osób
łatwe
bez glutenu
- 400 g mięsa mielonego
- czerstwa bułka namoczona w mleku
- 3 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 50 g mąki
- 50 g masła
- 100 ml śmietany
- pieprz
- sól
- olej do smażenia
- 1 l bulionu (może być z kostki)
Sposób przygotowania
Mięso dokładnie ugniatamy z odciśniętą z mleka bułką. Dodajemy posiekane i zeszklone
na oleju cebule i lekko podsmażony czosnek. Doprawiamy pieprzem, solą i gałką.
Formujemy pulpety i wrzucamy do bulionu, gotujemy na małym ogniu przez mniej więcej
15 minut. Kiedy pulpety są już ugotowane, wyjmujemy je z garnka. Z masła i mąki robimy
brązową zasmażkę, rozprowadzamy ją niedużą ilością bulionu, dodajemy do reszty bulionu.
Do powstałego sosu wkładamy klopsy i gotujemy kilka minut. Przed podaniem posypujemy
natką pietruszki.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Mięso mielone wieprzowe
Inne Obiady
Zupa krem z plasterkami boczku
Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej
Zapiekane białe kiełbaski
Zapiekanka
Chłodnik z rzodkiewką i parówkami
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando
Aktualności Viando
4.03.2015
Gotuj z Viando!
Lubicie gotować? Szukacie sprawdzonych i smakowitych przepisów? Zapraszamy na naszą stronę, na której znajdziecie bogatą interaktywną książkę kucharsk
4.03.2015
Gotuj z Viando!
14.02.2017
WIELBICIELE ŻURU GÓRĄ!
Mimo mrozu, znaleźli się w Inowrocławiu wielbiciele Żuru kujawskiego, oczywiście z białą kiełbasą z Viando. Mamy nadzieję, że wszystkim smakowało!
14.02.2017
WIELBICIELE ŻURU GÓRĄ!
5.08.2015
VIANDO - KUJAWSKIE SMAKI DZIECIŃSTWA
Wiedzieliście o tym, że surowiec wykorzystywany przy produkcji wędlin i mięs Viando pochodzi z ekologicznie czystych Kujaw?
Napiszcie na marketing
5.08.2015
VIANDO - KUJAWSKIE SMAKI DZIECIŃSTWA
Więcej aktualności