Mięsne pierożki
Wskazówki od dietetyka
A może tak wykorzystać mąkę z amarantusa??? uwielbiam tradycyjne potrawy w lepszym wydaniu. Amarantus jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń i magnez. Żelazo doskonale przyswajalne przez nasz organizm znajdziemy w mięsie. Karkówka, schab,szynka spełniają standardy QAFP. Natka pietruszki doda aromatu i dodatkową porcje witaminy C.
Lubię to!
Mięsne pierożki
Wskazówki od dietetyka
A może tak wykorzystać mąkę z amarantusa??? uwielbiam tradycyjne potrawy w lepszym wydaniu. Amarantus jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń i magnez. Żelazo doskonale przyswajalne przez nasz organizm znajdziemy w mięsie. Karkówka, schab,szynka spełniają standardy QAFP. Natka pietruszki doda aromatu i dodatkową porcje witaminy C.
Lubię to!
Składniki
30 min
osób
średnie
bez glutenu
- 0,5 kg chudego mięsa (polędwica, schab, kawałek szynki lub chudej karkówki)
- łyżka masła
- cebula
- pieprz
- sól
- 2 żółtka
- pół czerstwej bułki
- warzywa rosołowe
- bułka tarta
- 0,5 kg mąki
- 2 jajka
Sposób przygotowania
Gotujemy wywar z warzyw, do wrzącego wkładamy mięso. Po ugotowaniu kroimy je
na drobne kawałki, a następnie siekamy. Na maśle smażymy drobno posiekaną cebulę,
dodajemy do niej mięso, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, pieprz, sól oraz żółtka i
dokładnie mieszamy.
Zagniatamy ciasto z mąki i jajka dodając tyle wody aby dawało się cienko rozwałkować.
Kładziemy łyżką kupki farszu, zawijamy ciasto i wykrawać kieliszkiem małe pierożki.
Wrzucamy na gotującą się osoloną wodę, a po ugotowaniu odcedzamy i polewamy masłem
zrumienionym z bułeczką.
Pierożki można też podawać w bulionie – jak kołduny – wówczas bulion należy odszumować,
odcedzić warzywa, doprawić lekko pieprzem i posypać natką pietruszki.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Karkówka bez kości

Polędwiczka wieprzowa

Schab bez kości

Szynka myszka na pieczeń
Inne Obiady
Zupa gulaszowa
Pyszne mielone kotlety
Zapiekane białe kiełbaski
Marynowane żeberka
Domowe cevapcici
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
19.03.2018
NA KAŻDY DZIEŃ I NA ŚWIĘTA!
Na każdy dzień i na święta polecamy mięsa i wędliny z własnej hodowli z Kujaw.
Tym razem zachęcamy do degustacji naszej pysznej szynki pieczonej z
19.03.2018
NA KAŻDY DZIEŃ I NA ŚWIĘTA!
14.11.2017
SMAK VIANDO
Spécialité de la maison… trafia właśnie na stół.
Nasz szef kuchni przygotował dzisiaj wyjątkowe danie - sakiewki wieprzowe wypełnione aromatycznym f
14.11.2017
SMAK VIANDO
5.08.2015
VIANDO - KUJAWSKIE SMAKI DZIECIŃSTWA
Wiedzieliście o tym, że surowiec wykorzystywany przy produkcji wędlin i mięs Viando pochodzi z ekologicznie czystych Kujaw?
Napiszcie na marketing
5.08.2015
VIANDO - KUJAWSKIE SMAKI DZIECIŃSTWA
Więcej aktualności