Mięsne pierożki
Wskazówki od dietetyka
A może tak wykorzystać mąkę z amarantusa??? uwielbiam tradycyjne potrawy w lepszym wydaniu. Amarantus jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń i magnez. Żelazo doskonale przyswajalne przez nasz organizm znajdziemy w mięsie. Karkówka, schab,szynka spełniają standardy QAFP. Natka pietruszki doda aromatu i dodatkową porcje witaminy C.
Lubię to!
Mięsne pierożki
Wskazówki od dietetyka
A może tak wykorzystać mąkę z amarantusa??? uwielbiam tradycyjne potrawy w lepszym wydaniu. Amarantus jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń i magnez. Żelazo doskonale przyswajalne przez nasz organizm znajdziemy w mięsie. Karkówka, schab,szynka spełniają standardy QAFP. Natka pietruszki doda aromatu i dodatkową porcje witaminy C.
Lubię to!
Składniki
30 min
osób
średnie
bez glutenu
- 0,5 kg chudego mięsa (polędwica, schab, kawałek szynki lub chudej karkówki)
- łyżka masła
- cebula
- pieprz
- sól
- 2 żółtka
- pół czerstwej bułki
- warzywa rosołowe
- bułka tarta
- 0,5 kg mąki
- 2 jajka
Sposób przygotowania
Gotujemy wywar z warzyw, do wrzącego wkładamy mięso. Po ugotowaniu kroimy je
na drobne kawałki, a następnie siekamy. Na maśle smażymy drobno posiekaną cebulę,
dodajemy do niej mięso, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, pieprz, sól oraz żółtka i
dokładnie mieszamy.
Zagniatamy ciasto z mąki i jajka dodając tyle wody aby dawało się cienko rozwałkować.
Kładziemy łyżką kupki farszu, zawijamy ciasto i wykrawać kieliszkiem małe pierożki.
Wrzucamy na gotującą się osoloną wodę, a po ugotowaniu odcedzamy i polewamy masłem
zrumienionym z bułeczką.
Pierożki można też podawać w bulionie – jak kołduny – wówczas bulion należy odszumować,
odcedzić warzywa, doprawić lekko pieprzem i posypać natką pietruszki.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Karkówka bez kości
Polędwiczka wieprzowa
Schab bez kości
Szynka myszka na pieczeń
Inne Obiady
Polędwiczki wieprzowe
Gołąbki w liściach winogron
Zapiekanka
Klopsiki
Chłodnik z rzodkiewką i parówkami
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando
Aktualności Viando
5.08.2015
VIANDO - KUJAWSKIE SMAKI DZIECIŃSTWA
Wiedzieliście o tym, że surowiec wykorzystywany przy produkcji wędlin i mięs Viando pochodzi z ekologicznie czystych Kujaw?
Napiszcie na marketing
5.08.2015
VIANDO - KUJAWSKIE SMAKI DZIECIŃSTWA
29.01.2015
Piszą o nas
W lutowym numerze miesięcznika "Forbes" ukazał się artykuł Piotra Karnaszewskiego "Alstal, czyli da się zarobić na budowlance".
Zapraszamy do lektu
29.01.2015
Piszą o nas
5.09.2014
Wybór oferty
Więcej aktualności