Mięsne pierożki
Wskazówki od dietetyka
A może tak wykorzystać mąkę z amarantusa??? uwielbiam tradycyjne potrawy w lepszym wydaniu. Amarantus jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń i magnez. Żelazo doskonale przyswajalne przez nasz organizm znajdziemy w mięsie. Karkówka, schab,szynka spełniają standardy QAFP. Natka pietruszki doda aromatu i dodatkową porcje witaminy C.
Lubię to!
Mięsne pierożki
Wskazówki od dietetyka
A może tak wykorzystać mąkę z amarantusa??? uwielbiam tradycyjne potrawy w lepszym wydaniu. Amarantus jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, wapń i magnez. Żelazo doskonale przyswajalne przez nasz organizm znajdziemy w mięsie. Karkówka, schab,szynka spełniają standardy QAFP. Natka pietruszki doda aromatu i dodatkową porcje witaminy C.
Lubię to!
Składniki
30 min
osób
średnie
bez glutenu
- 0,5 kg chudego mięsa (polędwica, schab, kawałek szynki lub chudej karkówki)
- łyżka masła
- cebula
- pieprz
- sól
- 2 żółtka
- pół czerstwej bułki
- warzywa rosołowe
- bułka tarta
- 0,5 kg mąki
- 2 jajka
Sposób przygotowania
Gotujemy wywar z warzyw, do wrzącego wkładamy mięso. Po ugotowaniu kroimy je
na drobne kawałki, a następnie siekamy. Na maśle smażymy drobno posiekaną cebulę,
dodajemy do niej mięso, namoczoną w wodzie i odciśniętą bułkę, pieprz, sól oraz żółtka i
dokładnie mieszamy.
Zagniatamy ciasto z mąki i jajka dodając tyle wody aby dawało się cienko rozwałkować.
Kładziemy łyżką kupki farszu, zawijamy ciasto i wykrawać kieliszkiem małe pierożki.
Wrzucamy na gotującą się osoloną wodę, a po ugotowaniu odcedzamy i polewamy masłem
zrumienionym z bułeczką.
Pierożki można też podawać w bulionie – jak kołduny – wówczas bulion należy odszumować,
odcedzić warzywa, doprawić lekko pieprzem i posypać natką pietruszki.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Karkówka bez kości
Polędwiczka wieprzowa
Schab bez kości
Szynka myszka na pieczeń
Inne Obiady
Domowe cevapcici
Naleśniki gryczane
Domowe burgery
Sakiewki wieprzowe
Zapiekane białe kiełbaski
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando
Aktualności Viando
6.10.2016
PRODUKTY MOCNO WĘDZONE VIANDO
Delikatne, soczyste, z wyraźnym aromatem wędzonki. W sam raz na kanapkę lub jako przekąska. To najnowsze propozycje produktów mocno wędzonych Viando.
6.10.2016
PRODUKTY MOCNO WĘDZONE VIANDO
15.01.2016
VIANDO NA MIĘDZYNARODOWYCH TARGACH GRUNE WOCHE
Zakłady Mięsne VIANDO w tym roku będą promowały swoje produkty regionalne ze znakiem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności na Grüne Woche – Międzynar
2.02.2015
Menedżer Roku 2014 - plebiscyt Gazety Pomorskiej
Przypominamy! Po raz kolejny kapituła i czytelnicy Gazety Pomorskiej wybrali najlepszych menedżerów z regionu kujawsko-pomorskiego. W pierwszej piątce
Więcej aktualności