Naleśniki gryczane
Wskazówki od dietetyka
Mąka gryczana – królowa mąk. Jest przepełniona witaminami oraz mikro i makro składnikami takimi jak: magnez, potas oraz fosfor. Mięso mielone wzbogaci potrawę w żelazo oraz cynk. Dzięki czerwonej fasoli poczujemy Meksykańskie klimaty. Jest bogata w potas, wapń oraz selen.
buen provecho !!!
buen provecho !!!
Lubię to!
Naleśniki gryczane
Wskazówki od dietetyka
Mąka gryczana – królowa mąk. Jest przepełniona witaminami oraz mikro i makro składnikami takimi jak: magnez, potas oraz fosfor. Mięso mielone wzbogaci potrawę w żelazo oraz cynk. Dzięki czerwonej fasoli poczujemy Meksykańskie klimaty. Jest bogata w potas, wapń oraz selen.
buen provecho !!!
buen provecho !!!
Lubię to!
Składniki
60 min
3 osób
średnie
bez glutenu
- 500 g mięsa mielonego
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
- 100 ml bulionu
- 250 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- 750 ml wody (w wersji tylko dla dorosłych część wody – ok. 250 ml można zastąpić piwem)
- 100 ml oleju
Sposób przygotowania
Ciasto na naleśniki robimy dokładnie miksując dwa rodzaje mąki, jajko, wodę (ewentualnie piwo), olej oraz sól. Tak przygotowane ciasto odstawiamy minimum na pół godziny.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Dodajemy chilli
oraz tymianek i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy porcjami mielone mięso i smażymy nadal
mieszając. Doprawiamy sosem sojowym i octem balsamicznym, dodajemy pomidory z puszki,
doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Dusimy pół godziny wolnym ogniu. Na koniec dodajemy
odsączoną i przepłukaną fasolę oraz podsmażoną wcześniej czerwoną paprykę oraz bulion i
gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut.
Smażymy duże naleśniki, na każdy nakładamy porcję mięsa, składamy w kopertę i posypujemy
kiełkami.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso mielone wieprzowe
Inne Obiady
Klopsiki
Polędwiczki nadziewane śliwką
Zupa krem z plasterkami boczku
Gołąbki w liściach winogron
Chłodnik z rzodkiewką i parówkami
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
10.11.2016
MOC KUJAWSKIEGO ŚNIADANIA
W związku z zakończeniem akcji Śniadanie daje moc, którą wspieraliśmy produktowo już dzisiaj w Gazecie Pomorskiej artykuł inspirowany projektem - Moc
10.11.2016
MOC KUJAWSKIEGO ŚNIADANIA
26.04.2018
100% MIĘSA Z KUJAW!
To dzięki tradycji, która towarzyszy nam począwszy od uprawy roślin, poprzez hodowlę, aż po wyroby wędliniarskie, jesteśmy
26.04.2018
100% MIĘSA Z KUJAW!
20.11.2014
Nie tylko smak tradycji
Podniebienia polskich klientów przywykłe do tradycyjnych zapachów i smaków są coraz bardziej wymagające. Klienta nie zadowala już tylko unikalny smak
20.11.2014
Nie tylko smak tradycji
Więcej aktualności