Naleśniki gryczane
Wskazówki od dietetyka
Mąka gryczana – królowa mąk. Jest przepełniona witaminami oraz mikro i makro składnikami takimi jak: magnez, potas oraz fosfor. Mięso mielone wzbogaci potrawę w żelazo oraz cynk. Dzięki czerwonej fasoli poczujemy Meksykańskie klimaty. Jest bogata w potas, wapń oraz selen.
buen provecho !!!
buen provecho !!!
Lubię to!
Naleśniki gryczane
Wskazówki od dietetyka
Mąka gryczana – królowa mąk. Jest przepełniona witaminami oraz mikro i makro składnikami takimi jak: magnez, potas oraz fosfor. Mięso mielone wzbogaci potrawę w żelazo oraz cynk. Dzięki czerwonej fasoli poczujemy Meksykańskie klimaty. Jest bogata w potas, wapń oraz selen.
buen provecho !!!
buen provecho !!!
Lubię to!
Składniki
60 min
3 osób
średnie
bez glutenu
- 500 g mięsa mielonego
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebulka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 puszka czerwonej fasoli w zalewie
- 100 ml bulionu
- 250 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- sól
- 750 ml wody (w wersji tylko dla dorosłych część wody – ok. 250 ml można zastąpić piwem)
- 100 ml oleju
Sposób przygotowania
Ciasto na naleśniki robimy dokładnie miksując dwa rodzaje mąki, jajko, wodę (ewentualnie piwo), olej oraz sól. Tak przygotowane ciasto odstawiamy minimum na pół godziny.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy cebulę wraz z czosnkiem. Dodajemy chilli
oraz tymianek i jeszcze chwilę smażymy. Dodajemy porcjami mielone mięso i smażymy nadal
mieszając. Doprawiamy sosem sojowym i octem balsamicznym, dodajemy pomidory z puszki,
doprawiamy czarnym pieprzem i solą. Dusimy pół godziny wolnym ogniu. Na koniec dodajemy
odsączoną i przepłukaną fasolę oraz podsmażoną wcześniej czerwoną paprykę oraz bulion i
gotujemy pod przykryciem przez 10-15 minut.
Smażymy duże naleśniki, na każdy nakładamy porcję mięsa, składamy w kopertę i posypujemy
kiełkami.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso mielone wieprzowe
Inne Obiady
Kotlety z kapustą
Domowe cevapcici
Chłodnik z rzodkiewką i parówkami
Gulasz z kurkami
Gołąbki w liściach winogron
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
21.07.2015
PARÓWKOWE KOZIOŁKI DLA MILUSIŃSKICH!
Kreatywność w kuchni to coś, co może przyciągnąć maluchy. Im więcej się dzieje na talerzu, tym lepiej. Parówki mają ulubioną przez dzieci konsystencję
21.07.2015
PARÓWKOWE KOZIOŁKI DLA MILUSIŃSKICH!
27.04.2018
ŚWIEŻE NA GRILL Z VIANDO
Przed nami słoneczne dni i ciepłe wieczory. Chętnie więc uciekniemy z kuchni do ogrodu, zamieniając patelnię na prawdziwy ogień. Aby ułatwić i uprzyje
27.04.2018
ŚWIEŻE NA GRILL Z VIANDO
9.06.2016
VIANDO MASKOTKA SUPERSTAR!
Nasza maskotka PARÓWKA tradycyjnie cieszy się dużym zainteresowaniem dzieci. Baloniki także sprawdzają się zawsze i wszędzie. Cóż, pozostaje nam życzy
9.06.2016
VIANDO MASKOTKA SUPERSTAR!
Więcej aktualności