Odświętny gulasz
Wskazówki od dietetyka
Mięso wieprzowe wcale nie musi być tłuste. Jeżeli chcemy żeby nasza potrawa była bardziej dietetyczna należy wybrać chudą polędwice lub schab. Dostarczą one dużo białka,a przy tym niewielu tłuszczu. Wino zwłaszcza czerwone zawiera bardzo dużo antyoksydantów. Liść laurowy i ziele angielski, podstawowy duet każdej polskiej kuchni, nada smaku oraz aromatu.
Lubię to!
Odświętny gulasz
Wskazówki od dietetyka
Mięso wieprzowe wcale nie musi być tłuste. Jeżeli chcemy żeby nasza potrawa była bardziej dietetyczna należy wybrać chudą polędwice lub schab. Dostarczą one dużo białka,a przy tym niewielu tłuszczu. Wino zwłaszcza czerwone zawiera bardzo dużo antyoksydantów. Liść laurowy i ziele angielski, podstawowy duet każdej polskiej kuchni, nada smaku oraz aromatu.
Lubię to!
Składniki
60 min
osób
średnie
bez glutenu
- 1 kg wieprzowiny
- 1 kg cebuli
- 4 marchewki
- kilka ząbków czosnku
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu angielskiego
- garść świeżego lub łyżeczka suszonego tymianku
- butelka wytrawnego, czerwonego wina (może być tanie - typu Egri Bikawer)
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Na mocno rozgrzanym
oleju podsmażamy mięso, przekładamy je do żeliwnego garnka, następnie smażymy
cebulę, mieszamy z mięsem, dodajemy pociętą w talarki marchew i wszystkie
przyprawy. Całość zalewamy winem. Dusimy dwie godziny w temperaturze około 180
stopni. Podajemy z gotowanym ryżem lub chlebem.
Potrawa nadaje się na obiad lub uroczystą, zimową kolację.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Mięso gulaszowe
Inne Obiady
Polędwiczki nadziewane śliwką
Zupa krem z plasterkami boczku
Kotlety z kapustą
Zapiekanka
Gulasz z kurkami
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando
Aktualności Viando
19.05.2017
PRZYGOTUJ SIĘ NA LATO!
2.12.2015
PYSZNE INSPIRACJE!
Nadchodzą coraz mroźniejsze dni, a wraz z nimi… ochota na coś pysznego! Na dzisiejszy obiad lub kolację polecamy domową pizzę z dodatkiem wędlin Viand
2.12.2015
PYSZNE INSPIRACJE!
8.06.2015
OBIAD Z VIANDO!
Zastanawiacie się, co przygotować na obiad. Proponujemy smaczne rozwiązanie - camembert na plastrach schabu. Smacznego!
Przepis jak zwykle znajdzie
8.06.2015
OBIAD Z VIANDO!
Więcej aktualności