Odświętny gulasz
Wskazówki od dietetyka
Mięso wieprzowe wcale nie musi być tłuste. Jeżeli chcemy żeby nasza potrawa była bardziej dietetyczna należy wybrać chudą polędwice lub schab. Dostarczą one dużo białka,a przy tym niewielu tłuszczu. Wino zwłaszcza czerwone zawiera bardzo dużo antyoksydantów. Liść laurowy i ziele angielski, podstawowy duet każdej polskiej kuchni, nada smaku oraz aromatu.
Lubię to!
Odświętny gulasz
Wskazówki od dietetyka
Mięso wieprzowe wcale nie musi być tłuste. Jeżeli chcemy żeby nasza potrawa była bardziej dietetyczna należy wybrać chudą polędwice lub schab. Dostarczą one dużo białka,a przy tym niewielu tłuszczu. Wino zwłaszcza czerwone zawiera bardzo dużo antyoksydantów. Liść laurowy i ziele angielski, podstawowy duet każdej polskiej kuchni, nada smaku oraz aromatu.
Lubię to!
Składniki
60 min
osób
średnie
bez glutenu
- 1 kg wieprzowiny
- 1 kg cebuli
- 4 marchewki
- kilka ząbków czosnku
- kilka liści laurowych
- kilka ziaren pieprzu angielskiego
- garść świeżego lub łyżeczka suszonego tymianku
- butelka wytrawnego, czerwonego wina (może być tanie - typu Egri Bikawer)
Sposób przygotowania
Mięso kroimy w kostkę, cebulę i czosnek drobno siekamy. Na mocno rozgrzanym
oleju podsmażamy mięso, przekładamy je do żeliwnego garnka, następnie smażymy
cebulę, mieszamy z mięsem, dodajemy pociętą w talarki marchew i wszystkie
przyprawy. Całość zalewamy winem. Dusimy dwie godziny w temperaturze około 180
stopni. Podajemy z gotowanym ryżem lub chlebem.
Potrawa nadaje się na obiad lub uroczystą, zimową kolację.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso gulaszowe
Inne Obiady
Naleśniki gryczane
Marynowane żeberka
Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej
Zupa gulaszowa
Domowe burgery
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
9.02.2017
ŻUR KUJAWSKI - DEGUSTACJA W INOWROCŁAWIU!
W walentynkowy wtorek 14 lutego w sklepie firmowym przy Laubitza 3 w Inowrocławiu odbędzie się degustacja produktów Viando.
Zapraszamy na pyszny żu
20.04.2015
Grill z Viando. Nowa gazetka
Grill z Viando – nowa gazetka obowiązuje od 20 kwietnia do 10 czerwca. Zapraszamy do zapoznania się z ofertą.
Gazetka będzie insertowana na terenie
20.04.2015
Grill z Viando. Nowa gazetka
14.01.2016
VIANDO Z EUROPEJSKIM ZNAKIEM SMAKU
Zakłady Mięsne VIANDO otrzymały certyfikat jednego z Trzech Znaków Smaku. Jest to europejski znak jakości GTS – Gwarantowana Tradycyjna Specjalność. T
14.01.2016
VIANDO Z EUROPEJSKIM ZNAKIEM SMAKU
Więcej aktualności