Polędwica w śmietanie
Wskazówki od dietetyka
Polędwica – jedna z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Delikatna, o dużej zawartości biała i w dodatku ukoronowana certyfikatem QAFP. Doskonała porcja żelaza i witaminy B. Zamiast śmietany możemy użyć jogurt naturalny, który wzbogaci naszą florę jelitową. Kaszą, która idealnie skomponuję się do tego dania jest kasza jaglana, jedna z najbardziej wartościowych kasz.
Lubię to!
Polędwica w śmietanie
Wskazówki od dietetyka
Polędwica – jedna z najcenniejszych gatunków mięsa wieprzowego. Delikatna, o dużej zawartości biała i w dodatku ukoronowana certyfikatem QAFP. Doskonała porcja żelaza i witaminy B. Zamiast śmietany możemy użyć jogurt naturalny, który wzbogaci naszą florę jelitową. Kaszą, która idealnie skomponuję się do tego dania jest kasza jaglana, jedna z najbardziej wartościowych kasz.
Lubię to!
Składniki
60 min
4 osób
średnie
bez glutenu
- kilogram polędwicy
- 100g przerośniętej słoniny
- masło
- sól
- 250 ml kwaśnej śmietany
- 50 ml jasnego octu winnego (z jabłek lub winogron)
Sposób przygotowania
Polędwicę skrapiamy octem kilka godzin przed pieczeniem. Szpikujemy mięso słoniną, solimy,
wykładamy do brytfanny na rozpuszczone masło i pieczemy na dużym ogniu, polewając ciągle
masłem. Dopiero kiedy się zrumieni z jednej strony, przewracamy, solimy i obrumieniamy z
drugiej. Na koniec zalewamy kwaśną śmietaną, wsypujemy trochę mąki i dusimy pół godziny.
Pieczeń kroimy w plastry i układamy na półmisku. Sos podajemy osobno w sosjerce.
Podajemy z delikatnymi sałatami (sałata mista, mizeria z winegretem) oraz kaszą.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Polędwiczka wieprzowa
Inne Obiady
Zupa gulaszowa
Pyszne mielone kotlety
Kotlety z kapustą
Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej
Marynowane żeberka
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando
Aktualności Viando
4.09.2017
POWRÓT DO SZKOŁY!
Po dwóch miesiącach wakacji, Wasze pociechy wracają do szkoły!
Pomyślcie nad śniadaniami dla dzieciaków. Kanapki z naszymi wędlinami nigdy nie sta
4.09.2017
POWRÓT DO SZKOŁY!
22.09.2015
ZNAK POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ DLA ŻYWIECKIEJ EXTRA Z VIANDO
W poniedziałek 21 września, Zakłady Mięsne VIANDO otrzymały znak POZNAJ DOBRĄ ŻYWNOŚĆ. Znak ten został przyznany dla Żywieckiej extra. Certyfikat odeb
15.01.2018
MAŁE CO NIECO!
Na mały i wielki głód w pracy lub szkole... Kanapki z pysznymi wędlinami Viando, prosto z Kujaw! :)
Dobierzcie swoje ulubione składniki i cieszcie
15.01.2018
MAŁE CO NIECO!
Więcej aktualności