Polędwiczki nadziewane śliwką
Wskazówki od dietetyka
Idealna potrawa zarówna na przyjęci, jak i na domowy rodzinny obiad. Śliwka w środku będzie miłym zaskoczeniem dla gości. Suszone owoce są przepełnione witaminami oraz błonnikiem. Polędwica to królowa mięs – idealna porcja witamin z grupy B, cynku i żelaza. Ziemniaki są niskokaloryczne i zdrowe. Obfitują w witaminę C oraz potas.
Lubię to!
Polędwiczki nadziewane śliwką
Wskazówki od dietetyka
Idealna potrawa zarówna na przyjęci, jak i na domowy rodzinny obiad. Śliwka w środku będzie miłym zaskoczeniem dla gości. Suszone owoce są przepełnione witaminami oraz błonnikiem. Polędwica to królowa mięs – idealna porcja witamin z grupy B, cynku i żelaza. Ziemniaki są niskokaloryczne i zdrowe. Obfitują w witaminę C oraz potas.
Lubię to!
Składniki
60 min
2 osób
średnie
bez glutenu
- 400 g polędwicy
- 50 g suszonych śliwek
- szklanka wytrawnego wina
- pieprz
- łyżka sosu sojowego
- łyżka octu balsamicznego
- łyżeczka tymianku
- 20 małych ziemniaków
- 4 łyżki masła
- kilka gałązek tymianku
- 4 posiekane ząbki czosnku
- sól
Sposób przygotowania
Śliwki moczymy pół godziny w przegotowanej wodzie. Polędwicę kroimy na 2-3 cm kawałki,
rozbijamy na cienkie plastry, solimy, pieprzymy i obtaczamy w mieszance sosu sojowego i
octu. Na każdym kawałku mięsa układamy po śliwce, zawijamy rulon, spinamy wykałaczką i
lekko oprószamy mąką. Rozgrzewamy na patelni olej i krótko rumienimy roladki. Następnie
przekładamy je do żeliwnej brytfanny zalewamy winem, posypujemy tymiankiem i dusimy
do miękkości.
Polędwiczki podajemy z pieczonymi ziemniakami:
Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy, solimy. Krótko podsmażamy na oliwie wraz
z czosnkiem po czy przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy posiekanym
tymiankiem, obkładamy masłem, przykrywamy i zapiekamy 50-60 minut.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Polędwiczka wieprzowa
Inne Obiady
Chłodnik z rzodkiewką i parówkami
Zupa gulaszowa
Mięsne pierożki
Zapiekane białe kiełbaski
Odświętny gulasz
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
26.02.2015
Który z naszych produktów uważacie za najlepszy?
Kiełbasa krucha, parówki z cielęciną, kabanosy, a może zupełnie inny przysmak? Który z naszych produktów uważacie za najlepszy? Podzielcie się z nami
30.07.2015
COŚ PYSZNEGO NA MAŁY GŁÓD
Kolejna propozycja dania smacznego, zdrowego i prostego w przygotowaniu. Jak zwykle przepis na naszej podstronie wraz z sugestiami dietetycznymi. Smac
30.07.2015
COŚ PYSZNEGO NA MAŁY GŁÓD
8.06.2015
OBIAD Z VIANDO!
Zastanawiacie się, co przygotować na obiad. Proponujemy smaczne rozwiązanie - camembert na plastrach schabu. Smacznego!
Przepis jak zwykle znajdzie
8.06.2015
OBIAD Z VIANDO!
Więcej aktualności