Polędwiczki wieprzowe

Wskazówki od dietetyka
Delikatność i kruchość polędwica zawdzięcza małej zawartości tłuszczu. Znajdziemy ją w diecie lekkostrawnej oraz diecie przeznaczonej dla najmłodszych. Ziemniaki wbrew szeptanym opiniom są niskokaloryczne. Charakteryzują się dużą zawartością witaminy C oraz potasu, Tymianek przyspieszy proces trawienia oraz wyeliminuje wzdęcia.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Polędwiczki wieprzowe

Wskazówki od dietetyka
Delikatność i kruchość polędwica zawdzięcza małej zawartości tłuszczu. Znajdziemy ją w diecie lekkostrawnej oraz diecie przeznaczonej dla najmłodszych. Ziemniaki wbrew szeptanym opiniom są niskokaloryczne. Charakteryzują się dużą zawartością witaminy C oraz potasu, Tymianek przyspieszy proces trawienia oraz wyeliminuje wzdęcia.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

30 min
2 osób
łatwe
z glutenem
  • 1 polędwiczka wieprzowa (o wadze ok. 60 dag) pokrojona w 3-4-centymetrowe plastry
  • 4 łyżki masła
  • 3-4 szalotki
  • czubata łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego
  • 0,5 kg młodych ziemniaków

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, kroimy na ćwiartki i smażymy na rozgrzanym oleju. Rozbijamy plastry polędwiczki do grubości 1 cm. Na łyżce masła smażymy plastry mięsa - po minucie z każdej strony. Zdejmujemy z patelni, przykrywamy i zabezpieczamy przed wystygnięciem. Na tę samą patelnię wkładamy resztę masła, a gdy się rozgrzeje, dodajemy posiekane szalotki i tymianek. Po 2 minutach smażenia dolewamy nieco wody i gotujemy bez przykrywki przez 2 minuty, stale mieszając, tak by sos lekko odparował. Wlewamy śmietanę i sok, gotujemy około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy polędwiczki, podajemy ze smażonymi ziemniakami.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Polędwiczka wieprzowa