Pyszne mielone kotlety
Wskazówki od dietetyka
Już na samą myśl przypomina się pyszna kuchnia babci. Na kotlety mielone najlepiej wykorzystać chudą łopatkę. Będziemy mieć pewność że nasza potrawa dostarczy nam sporej ilości białka oraz witamin z grupy B. Pamiętajcie, ze do smażenie nadają się jedynie oliwa z oliwek i olej rzepakowy, wzbogacane są w przeciwutleniaczem które zapobiegają psuciu podczas ogrzewania.
Lubię to!
Pyszne mielone kotlety
Wskazówki od dietetyka
Już na samą myśl przypomina się pyszna kuchnia babci. Na kotlety mielone najlepiej wykorzystać chudą łopatkę. Będziemy mieć pewność że nasza potrawa dostarczy nam sporej ilości białka oraz witamin z grupy B. Pamiętajcie, ze do smażenie nadają się jedynie oliwa z oliwek i olej rzepakowy, wzbogacane są w przeciwutleniaczem które zapobiegają psuciu podczas ogrzewania.
Lubię to!
Składniki
30 min
2 osób
łatwe
bez glutenu
- 500 g dobrego, mielonego mięsa (warto poprosić o zmielenie ładnego kawałka)
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- mleko (do namoczenia bułki)
- gałka muszkatołowa
- 150 ml zimnej wody
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Bułkę moczymy w mleku, następnie odciskamy. W dużej misce dokładnie wyrabiamy mięso,
łącząc je z bułką, jajkiem, podsmażonymi cebulami oraz przyprawami. Podczas wyrabiania
dodajemy po trochu zimną wodę. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy
na średnim ogniu. Można też je tylko lekko obsmażyć i potem przełożyć do naczynia
żaroodpornego i wstawić do piekarnika na pół godziny.
Doskonałe z puree ziemniaczanym oraz groszkiem z marchewką.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso mielone z łopatki
Inne Obiady
Domowe cevapcici
Zapiekane białe kiełbaski
Sakiewki wieprzowe
Polędwica w śmietanie
Marynowane żeberka
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
27.08.2015
POWRÓT DO SZKOŁY
Kochani! Przed nami ostatnie dni wakacyjnej bezstroski. Wasze pociechy wracają do szkoły!
Pomyślcie już teraz nad śniadaniami dla dzieciaków. Kana
27.08.2015
POWRÓT DO SZKOŁY
12.05.2015
Gratulujemy!
Wspieramy naszych i gratulujemy najlepszej Inowrocławiance Ani Nowakowskiej wygranej w VIII Biegu Piastowskim!
12.05.2015
Gratulujemy!
5.08.2015
VIANDO - KUJAWSKIE SMAKI DZIECIŃSTWA
Wiedzieliście o tym, że surowiec wykorzystywany przy produkcji wędlin i mięs Viando pochodzi z ekologicznie czystych Kujaw?
Napiszcie na marketing
5.08.2015
VIANDO - KUJAWSKIE SMAKI DZIECIŃSTWA
Więcej aktualności