Pyszne mielone kotlety
Wskazówki od dietetyka
Już na samą myśl przypomina się pyszna kuchnia babci. Na kotlety mielone najlepiej wykorzystać chudą łopatkę. Będziemy mieć pewność że nasza potrawa dostarczy nam sporej ilości białka oraz witamin z grupy B. Pamiętajcie, ze do smażenie nadają się jedynie oliwa z oliwek i olej rzepakowy, wzbogacane są w przeciwutleniaczem które zapobiegają psuciu podczas ogrzewania.
Lubię to!
Pyszne mielone kotlety
Wskazówki od dietetyka
Już na samą myśl przypomina się pyszna kuchnia babci. Na kotlety mielone najlepiej wykorzystać chudą łopatkę. Będziemy mieć pewność że nasza potrawa dostarczy nam sporej ilości białka oraz witamin z grupy B. Pamiętajcie, ze do smażenie nadają się jedynie oliwa z oliwek i olej rzepakowy, wzbogacane są w przeciwutleniaczem które zapobiegają psuciu podczas ogrzewania.
Lubię to!
Składniki
30 min
2 osób
łatwe
bez glutenu
- 500 g dobrego, mielonego mięsa (warto poprosić o zmielenie ładnego kawałka)
- 1 czerstwa bułka
- 1 jajko
- mleko (do namoczenia bułki)
- gałka muszkatołowa
- 150 ml zimnej wody
- olej do smażenia
- bułka tarta do obtoczenia
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Bułkę moczymy w mleku, następnie odciskamy. W dużej misce dokładnie wyrabiamy mięso,
łącząc je z bułką, jajkiem, podsmażonymi cebulami oraz przyprawami. Podczas wyrabiania
dodajemy po trochu zimną wodę. Formujemy kotlety, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy
na średnim ogniu. Można też je tylko lekko obsmażyć i potem przełożyć do naczynia
żaroodpornego i wstawić do piekarnika na pół godziny.
Doskonałe z puree ziemniaczanym oraz groszkiem z marchewką.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Mięso mielone z łopatki
Inne Obiady
Zapiekanka
Zapiekane białe kiełbaski
Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej
Domowe burgery
Gulasz z kurkami
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando
Aktualności Viando
4.12.2017
PYSZNA SWOJSKA
Kiełbasa swojska - surowa, suszona kiełbasa o naturalnym i wyrazistym smaku. Co najważniejsze? Bez dodatku glutaminianu sodu! Spróbuj koniecznie!
4.12.2017
PYSZNA SWOJSKA
16.10.2015
PYSZNE NA OBIAD!
Nie ma idealnego spaghetti bolognese bez... najwyższej jakości mięsa mielonego! Przygotowując włoski obiad dla całej rodziny nie zapomnij o produktach
16.10.2015
PYSZNE NA OBIAD!
5.04.2018
KAPITALNY ŻUR VIANDO!
Zupa przyrządzana na bazie zakwasu z razowej mąki żytniej, mająca charakterystyczny kwaśny smak. Kto nie lubi żurku… Na każdą okazję i bez okazji!
Z
5.04.2018
KAPITALNY ŻUR VIANDO!
Więcej aktualności