Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej
Wskazówki od dietetyka
„Będzie krzepa jak kalarepa” to charakterystyczne bulwiaste warzywo zawiera dużo potasu, jodu, miedzi i manganu. Kalafior zawiera sulforafan substancje, która ma moc zapobiegania niektórym nowotworom. Jest niskokaloryczny, bogaty w antyoksydanty. Porcja wieprzowiny doda pełnowartościowego białka oraz żelaza.
Lubię to!
Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej
Wskazówki od dietetyka
„Będzie krzepa jak kalarepa” to charakterystyczne bulwiaste warzywo zawiera dużo potasu, jodu, miedzi i manganu. Kalafior zawiera sulforafan substancje, która ma moc zapobiegania niektórym nowotworom. Jest niskokaloryczny, bogaty w antyoksydanty. Porcja wieprzowiny doda pełnowartościowego białka oraz żelaza.
Lubię to!
Składniki
60 min
4 osób
łatwe
bez glutenu
- 1 kg wieprzowiny
- włoszczyzna
- 1 kalafior
- 200 g małych marchewek
- 2 kalarepki
- 4 małe ziemniaki
- sól
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, parzymy wrzątkiem, wkładamy do dużego garnka, dodajemy włoszczyznę,
zalewamy zimną wodą i gotujemy.
Jarzyny gotujemy osobno w bulionie, gdy będą pół-miękkie, zasmażamy masło z łyżką mąki,
rozprowadzamy kilkoma łyżkami bulionu,
wkładamy jarzyny i dusimy kilka minut. Ugotowane mięso kroimy na plastry, podajemy z
warzywami i dipami.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Ligawa wieprzowa
Inne Obiady
Polędwiczki nadziewane śliwką
Kotlety z kapustą
Zupa krem z plasterkami boczku
Gołąbki w liściach winogron
Domowe burgery
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
27.08.2015
POWRÓT DO SZKOŁY
Kochani! Przed nami ostatnie dni wakacyjnej bezstroski. Wasze pociechy wracają do szkoły!
Pomyślcie już teraz nad śniadaniami dla dzieciaków. Kana
27.08.2015
POWRÓT DO SZKOŁY
21.07.2015
PARÓWKOWE KOZIOŁKI DLA MILUSIŃSKICH!
Kreatywność w kuchni to coś, co może przyciągnąć maluchy. Im więcej się dzieje na talerzu, tym lepiej. Parówki mają ulubioną przez dzieci konsystencję
21.07.2015
PARÓWKOWE KOZIOŁKI DLA MILUSIŃSKICH!
29.01.2015
Piszą o nas
W lutowym numerze miesięcznika "Forbes" ukazał się artykuł Piotra Karnaszewskiego "Alstal, czyli da się zarobić na budowlance".
Zapraszamy do lektu
29.01.2015
Piszą o nas
Więcej aktualności