Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej

Wskazówki od dietetyka
„Będzie krzepa jak kalarepa” to charakterystyczne bulwiaste warzywo zawiera dużo potasu, jodu, miedzi i manganu. Kalafior zawiera sulforafan substancje, która ma moc zapobiegania niektórym nowotworom. Jest niskokaloryczny, bogaty w antyoksydanty. Porcja wieprzowiny doda pełnowartościowego białka oraz żelaza.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej

Wskazówki od dietetyka
„Będzie krzepa jak kalarepa” to charakterystyczne bulwiaste warzywo zawiera dużo potasu, jodu, miedzi i manganu. Kalafior zawiera sulforafan substancje, która ma moc zapobiegania niektórym nowotworom. Jest niskokaloryczny, bogaty w antyoksydanty. Porcja wieprzowiny doda pełnowartościowego białka oraz żelaza.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

60 min
4 osób
łatwe
bez glutenu
  • 1 kg wieprzowiny
  • włoszczyzna
  • 1 kalafior
  • 200 g małych marchewek
  • 2 kalarepki
  • 4 małe ziemniaki
  • sól

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, parzymy wrzątkiem, wkładamy do dużego garnka, dodajemy włoszczyznę, zalewamy zimną wodą i gotujemy. Jarzyny gotujemy osobno w bulionie, gdy będą pół-miękkie, zasmażamy masło z łyżką mąki, rozprowadzamy kilkoma łyżkami bulionu, wkładamy jarzyny i dusimy kilka minut. Ugotowane mięso kroimy na plastry, podajemy z warzywami i dipami.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Ligawa wieprzowa