Zapiekane białe kiełbaski
Wskazówki od dietetyka
Tradycyjna kuchnia kujawska, nie obyłaby się bez białek kiełbasy. O ile w całej Polsce jest ona gościnnie, na święta, tak na Kujawach znajduje się na pierwszym miejscu rodzinnego menu. Jest wyjątkowo aromatyczne, w naturalnej osłonce. Nie zawiera soli peklującej oraz glutenu, co ma ogromne znaczenie dla wszystkich cierpiących na chorobę trzewną. Czosnek i majeranek dodają potrawie smaku. Majeranek przyspiesza trawienie tłuszczy. Pamiętajcie o nim przy sporządzaniu posiłków.
Lubię to!
Zapiekane białe kiełbaski
Wskazówki od dietetyka
Tradycyjna kuchnia kujawska, nie obyłaby się bez białek kiełbasy. O ile w całej Polsce jest ona gościnnie, na święta, tak na Kujawach znajduje się na pierwszym miejscu rodzinnego menu. Jest wyjątkowo aromatyczne, w naturalnej osłonce. Nie zawiera soli peklującej oraz glutenu, co ma ogromne znaczenie dla wszystkich cierpiących na chorobę trzewną. Czosnek i majeranek dodają potrawie smaku. Majeranek przyspiesza trawienie tłuszczy. Pamiętajcie o nim przy sporządzaniu posiłków.
Lubię to!
Składniki
60 min
3 osób
łatwe
bez glutenu
- 8 białych, surowych kiełbasek
- 100 g boczku
- 1 łyżka oleju
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1 szklanka piwa
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka suszonego majeranku
Sposób przygotowania
Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy kilka minut na patelni. Odkładamy do miseczki, a
na wytopionym tłuszczu dokładnie smażymy kiełbasy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek
drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę i lekko smażymy na niej cebulę z czosnkiem.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy, majeranek i zmielony czarny pieprz, boczek i
dokładnie mieszamy.
Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą, układamy w nim kiełbaski i polewamy sosem,
a następnie zapiekamy pod przykryciem 60 minut następnie kolejne 30 minut bez
przykrycia.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Biała z cielęciną lux
Inne Obiady
Marynowane żeberka
Zapiekanka
Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej
Polędwica w śmietanie
Zupa gulaszowa
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
12.03.2018
WARTO JEŚĆ MIĘSO
Mięso jest bardzo bogate w wiele ważnych dla naszego organizmu witamin❗
Doskonałym przykładem jest witamina B12, której niestety nie znajdziem
12.03.2018
WARTO JEŚĆ MIĘSO
9.04.2018
PYSZNY HOT DOG!
Jeżeli jesteście bardzo głodni, a nie macie czasu na czasochłonne przygotowania, mamy dla Was propozycję dania łatwego do wykonania. Hot dog w cieście
9.04.2018
PYSZNY HOT DOG!
2.12.2015
PYSZNE INSPIRACJE!
Nadchodzą coraz mroźniejsze dni, a wraz z nimi… ochota na coś pysznego! Na dzisiejszy obiad lub kolację polecamy domową pizzę z dodatkiem wędlin Viand
2.12.2015
PYSZNE INSPIRACJE!
Więcej aktualności