Zapiekane białe kiełbaski

Wskazówki od dietetyka
Tradycyjna kuchnia kujawska, nie obyłaby się bez białek kiełbasy. O ile w całej Polsce jest ona gościnnie, na święta, tak na Kujawach znajduje się na pierwszym miejscu rodzinnego menu. Jest wyjątkowo aromatyczne, w naturalnej osłonce. Nie zawiera soli peklującej oraz glutenu, co ma ogromne znaczenie dla wszystkich cierpiących na chorobę trzewną. Czosnek i majeranek dodają potrawie smaku. Majeranek przyspiesza trawienie tłuszczy. Pamiętajcie o nim przy sporządzaniu posiłków.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Zapiekane białe kiełbaski

Wskazówki od dietetyka
Tradycyjna kuchnia kujawska, nie obyłaby się bez białek kiełbasy. O ile w całej Polsce jest ona gościnnie, na święta, tak na Kujawach znajduje się na pierwszym miejscu rodzinnego menu. Jest wyjątkowo aromatyczne, w naturalnej osłonce. Nie zawiera soli peklującej oraz glutenu, co ma ogromne znaczenie dla wszystkich cierpiących na chorobę trzewną. Czosnek i majeranek dodają potrawie smaku. Majeranek przyspiesza trawienie tłuszczy. Pamiętajcie o nim przy sporządzaniu posiłków.
Wydrukuj przepis
Przypnij do Pinteresta

Składniki

60 min
3 osób
łatwe
bez glutenu
  • 8 białych, surowych kiełbasek
  • 100 g boczku
  • 1 łyżka oleju
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 szklanka piwa
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka suszonego majeranku

Sposób przygotowania

Boczek kroimy w kosteczkę i smażymy kilka minut na patelni. Odkładamy do miseczki, a na wytopionym tłuszczu dokładnie smażymy kiełbasy. Cebulę kroimy w piórka, czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę i lekko smażymy na niej cebulę z czosnkiem. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sos sojowy, majeranek i zmielony czarny pieprz, boczek i dokładnie mieszamy.   Żaroodporne naczynie smarujemy oliwą, układamy w nim kiełbaski i polewamy sosem, a następnie zapiekamy pod przykryciem 60 minut następnie kolejne 30 minut bez przykrycia.

W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Biała z cielęciną lux