Zupa czosnkowa
Wskazówki od dietetyka
Zupa czosnkowa – samo zdrowie! Czosnek to lider w dziedzinie roślin leczniczych. Obniża cholesterol, reguluje ciśnienie oraz chroni nas przed bakteriami i wirusami. Kiełbasa krucha doda naszej potrawie aromatu. Zawiera ona dużą ilość cynki i fosforu. Majeranek przyspieszy trawienie. W wersji light naszą zupę zaciągamy jogurtem naturalnym, który zawiera o wiele mniej tłuszczu.
Jak większość zup, najsmaczniejsza następnego dnia :) Znakomita na zimne, deszczowe lub śnieżne wieczory.
Jak większość zup, najsmaczniejsza następnego dnia :) Znakomita na zimne, deszczowe lub śnieżne wieczory.
Lubię to!
Zupa czosnkowa
Wskazówki od dietetyka
Zupa czosnkowa – samo zdrowie! Czosnek to lider w dziedzinie roślin leczniczych. Obniża cholesterol, reguluje ciśnienie oraz chroni nas przed bakteriami i wirusami. Kiełbasa krucha doda naszej potrawie aromatu. Zawiera ona dużą ilość cynki i fosforu. Majeranek przyspieszy trawienie. W wersji light naszą zupę zaciągamy jogurtem naturalnym, który zawiera o wiele mniej tłuszczu.
Jak większość zup, najsmaczniejsza następnego dnia :) Znakomita na zimne, deszczowe lub śnieżne wieczory.
Jak większość zup, najsmaczniejsza następnego dnia :) Znakomita na zimne, deszczowe lub śnieżne wieczory.
Lubię to!
Składniki
30 min
3 osób
łatwe
z glutenem
- 300 g różnych wędlin (kiełbasa krucha, śląska lub podobne)
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 serek topiony (100g)
- 2 łyżki majeranku
- łyżka oleju
- 2 litry przegotowanej wody
- ciabatta lub inne bułki oprószone mąką
- masło
Sposób przygotowania
Bardzo aromatyczna zupa na deszczowy wieczór.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobniutko posiekany lub przeciśnięty przez
praskę czosnek (posiekany jest lepszy). Smażymy delikatnie aby nie przypalić, gdyż wówczas
gorzknieje. Pod koniec smażenia zalewamy szklanką wody i całość wlewamy do średniego
garnka. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na rumiano, po czym przekładamy do garnka.
Zalewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majeranek i serek topiony. Gotujemy
około 20 minut, pod koniec dodajemy śmietankę i podajemy bardzo gorącą w towarzystwie
kromek ciabaty z masłem.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando
Kiełbasa biesiadna
Kiełbasa gospodarza
Kiełbasa krucha
Kiełbasa polska pieczona
Inne Kolacje
Konkurs Viando
Aktualności Viando
1.09.2016
ZJEDZ COŚ WYJĄTKOWEGO!
Tym razem polecamy wyjątkowe połączenie. Pyszna Szynka pieczona po staropolsku i przyprawiana goździkami Viando i Konfitura z czerwonej cebuli bez szt
1.09.2016
ZJEDZ COŚ WYJĄTKOWEGO!
25.09.2017
SMAKOWITE POMYSŁY VIANDO
Nudne kanapki? Z wędlinami VIANDO to... NIEMOŻLIWE!
Krakowska sucha extra, polędwica sopocka, szynka krucha … Ty wybierasz, z czym przyrządzisz swo
25.09.2017
SMAKOWITE POMYSŁY VIANDO
6.10.2016
PRODUKTY MOCNO WĘDZONE VIANDO
Delikatne, soczyste, z wyraźnym aromatem wędzonki. W sam raz na kanapkę lub jako przekąska. To najnowsze propozycje produktów mocno wędzonych Viando.
6.10.2016
PRODUKTY MOCNO WĘDZONE VIANDO
Więcej aktualności