Zupa czosnkowa
Wskazówki od dietetyka
Zupa czosnkowa – samo zdrowie! Czosnek to lider w dziedzinie roślin leczniczych. Obniża cholesterol, reguluje ciśnienie oraz chroni nas przed bakteriami i wirusami. Kiełbasa krucha doda naszej potrawie aromatu. Zawiera ona dużą ilość cynki i fosforu. Majeranek przyspieszy trawienie. W wersji light naszą zupę zaciągamy jogurtem naturalnym, który zawiera o wiele mniej tłuszczu.
Jak większość zup, najsmaczniejsza następnego dnia :) Znakomita na zimne, deszczowe lub śnieżne wieczory.
Jak większość zup, najsmaczniejsza następnego dnia :) Znakomita na zimne, deszczowe lub śnieżne wieczory.
Lubię to!
Zupa czosnkowa
Wskazówki od dietetyka
Zupa czosnkowa – samo zdrowie! Czosnek to lider w dziedzinie roślin leczniczych. Obniża cholesterol, reguluje ciśnienie oraz chroni nas przed bakteriami i wirusami. Kiełbasa krucha doda naszej potrawie aromatu. Zawiera ona dużą ilość cynki i fosforu. Majeranek przyspieszy trawienie. W wersji light naszą zupę zaciągamy jogurtem naturalnym, który zawiera o wiele mniej tłuszczu.
Jak większość zup, najsmaczniejsza następnego dnia :) Znakomita na zimne, deszczowe lub śnieżne wieczory.
Jak większość zup, najsmaczniejsza następnego dnia :) Znakomita na zimne, deszczowe lub śnieżne wieczory.
Lubię to!
Składniki
30 min
3 osób
łatwe
z glutenem
- 300 g różnych wędlin (kiełbasa krucha, śląska lub podobne)
- 5-6 ząbków czosnku
- 1 serek topiony (100g)
- 2 łyżki majeranku
- łyżka oleju
- 2 litry przegotowanej wody
- ciabatta lub inne bułki oprószone mąką
- masło
Sposób przygotowania
Bardzo aromatyczna zupa na deszczowy wieczór.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobniutko posiekany lub przeciśnięty przez
praskę czosnek (posiekany jest lepszy). Smażymy delikatnie aby nie przypalić, gdyż wówczas
gorzknieje. Pod koniec smażenia zalewamy szklanką wody i całość wlewamy do średniego
garnka. Kiełbasę kroimy w kostkę i smażymy na rumiano, po czym przekładamy do garnka.
Zalewamy wodą, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy majeranek i serek topiony. Gotujemy
około 20 minut, pod koniec dodajemy śmietankę i podajemy bardzo gorącą w towarzystwie
kromek ciabaty z masłem.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Kiełbasa biesiadna

Kiełbasa gospodarza

Kiełbasa krucha

Kiełbasa polska pieczona
Inne Kolacje
Kolorowe kanapki
Groszek z szynką
Koziołki
Chleb ze smalcem
Sałatka ze szpinakiem i chrupiącym boczkiem
Wszystkie Kolacje
Konkurs Viando

Aktualności Viando
6.03.2015
Smaczny przepis na Dzień Kobiet
W niedzielę Dzień Kobiet. Panowie chcecie zabłysnąć? Specjalnie dla Was prezentujemy prosty przepis na zapiekankę. Oczywiście z produktów Viando. Pole
6.03.2015
Smaczny przepis na Dzień Kobiet
15.01.2016
VIANDO NA MIĘDZYNARODOWYCH TARGACH GRUNE WOCHE
Zakłady Mięsne VIANDO w tym roku będą promowały swoje produkty regionalne ze znakiem Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności na Grüne Woche – Międzynar
5.08.2015
VIANDO - KUJAWSKIE SMAKI DZIECIŃSTWA
Wiedzieliście o tym, że surowiec wykorzystywany przy produkcji wędlin i mięs Viando pochodzi z ekologicznie czystych Kujaw?
Napiszcie na marketing
5.08.2015
VIANDO - KUJAWSKIE SMAKI DZIECIŃSTWA
Więcej aktualności