Zupa na boczku
Wskazówki od dietetyka
Wywar warzywny pochodzi z takich warzyw jak seler, pietruszka, marchew są one przepełnione witaminami, które podczas gotowania trafiają do naszej zupy. Pierś z kurczaka to doskonałe źródło białka. Wędzony boczek sprawi, że danie stanie się bardziej treściwe. Zupa idealna dla osób z nieposkromionym apetytem.
Lubię to!
Zupa na boczku
Wskazówki od dietetyka
Wywar warzywny pochodzi z takich warzyw jak seler, pietruszka, marchew są one przepełnione witaminami, które podczas gotowania trafiają do naszej zupy. Pierś z kurczaka to doskonałe źródło białka. Wędzony boczek sprawi, że danie stanie się bardziej treściwe. Zupa idealna dla osób z nieposkromionym apetytem.
Lubię to!
Składniki
45 min
3 osób
łatwe
bez glutenu
- 100 g pokrojonego w kosteczkę lub paski wędzonego boczku
- 2 piersi drobiowe
- 2 litry bulionu (w wersji na szybko – z kostki)
- 200 g mrożonego groszku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- biała część pora
- 1 mały seler
- 1 cebula
- 5-6 małych ziemniaków
- 150 ml gęstej śmietanki
- siekana nać pietruszki
Sposób przygotowania
W garnku rozpuszczamy wywar, gotujemy. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i
wrzucamy na bulion, dodajemy obrane i pokrojone w talarki i kostkę warzywa. Gotujemy około
30 minut. Dodajemy kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, listek laurowy. Boczek podsmażamy
na patelni na rumiano i dodajemy do zupy, dorzucamy zielony groszek i gotujemy jeszcze 10
minut. Na koniec dodajemy śmietankę zahartowaną w kilku łyżkach wywaru, posypujemy siekaną
bazylią i natką.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Boczek wędzony prasowany
Inne Kolacje
Risotto
Chleb ze smalcem
Kanapki koktajlowe
Kanapki z aromatyczną pastą
Kanapki z chrupiącym boczkiem
Wszystkie Kolacje
Konkurs Viando

Aktualności Viando
9.12.2015
KUCHENNE INSPIRACJE - KONKURS TRWA!
Pamiętacie o konkursie KUCHENNE INSPIRACJE z sosami Folwark! Konkurs trwa do końca roku.
Koniecznie odwiedźcie nasze sklepy i kupcie dowolny produkt
9.12.2015
KUCHENNE INSPIRACJE - KONKURS TRWA!
20.11.2014
Nie tylko smak tradycji
Podniebienia polskich klientów przywykłe do tradycyjnych zapachów i smaków są coraz bardziej wymagające. Klienta nie zadowala już tylko unikalny smak
20.11.2014
Nie tylko smak tradycji
16.10.2017
PYSZNE MIELONE
Myślę, że każdy z nas kocha pyszne domowe mielone. Już na samą myśl o nich przypomina się pyszna kuchnia babci. Na kotlety mielone najlepiej wykorzyst
16.10.2017
PYSZNE MIELONE
Więcej aktualności