Chleb ze smalcem
Wskazówki od dietetyka
Smalec dzięki swojej nasyconej strukturze jest odporny na działanie wysokich temperatur. Zawiera sporą dawkę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – tych samych, które znajdziemy w oliwie z oliwek. Czosnek i tymianek mają rewelacyjne działanie antywirusowe i przeciwzapalne.
Lubię to!
Chleb ze smalcem
Wskazówki od dietetyka
Smalec dzięki swojej nasyconej strukturze jest odporny na działanie wysokich temperatur. Zawiera sporą dawkę jednonienasyconych kwasów tłuszczowych – tych samych, które znajdziemy w oliwie z oliwek. Czosnek i tymianek mają rewelacyjne działanie antywirusowe i przeciwzapalne.
Lubię to!
Składniki
45 min
2 osób
łatwe
z glutenem
- 200g chudego boczku
- 1/4 kostki masła
- 2 cebulki-szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka posiekanego tymianku lub pół łyżeczki suszonego
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
Idealny na wczesną, jesienną lub zimową kolację po intensywnym dniu.
Boczek bardzo drobno siekamy i smażymy na średnim ogniu, około 15 minut. Cały czas
mieszamy drewnianą łyżką, aby boczek za bardzo się nie zrumienił. Dodajemy drobno
posiekany czosnek i szalotki i jeszcze podsmażamy razem, ciągle mieszając.
Mieszamy z miękkim masłem i posiekanym tymiankiem.
Schłodzony smalec podajemy z razowym chlebem przybierając kanapki kiełkami rzodkiewki.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Boczek wędzony bez żeber
Inne Kolacje
Konkurs Viando

Aktualności Viando
24.05.2015
NOWE SMAKI VIANDO - Najlepszym Produktem Roku 2015!
Podczas uroczystej gali, jaka odbyła się dziś (24 maja) w hali widowiskowo sportowej ogłoszono wyniki corocznego konkursu dla lokalnych przedsiębiorcó
10.09.2014
Oferta pracy
12.02.2015
Tłusty Czwartek z Viando
Dziś tłusty czwartek, ale my w Viando ze wszystkich słodyczy najbardziej lubimy... boczek!
Na przykład w wersji aromatycznych roladek ze śliwkami, na
12.02.2015
Tłusty Czwartek z Viando
Więcej aktualności