Zapiekanka
Wskazówki od dietetyka
Obiad wcale nie musi być nudny. Ziemniaki w innej formie wprowadzą trochę urozmaicenia w codzienny jadłospis.Są bardzo pożywne, zawierają potas, magnez, fosfor, wapń sporo witamin z grupy B. Są także doskonałym źródłem białka roślinnego. Mięso wzbogaci nas w białka zwierzęce, cynk, żelaza...i GOTOWE. Pamiętajcie że półki z mąką nie ograniczają się jedynie do pszennej. Może dziś spróbujcie sięgnąć po mąkę gryczaną?
Lubię to!
Zapiekanka
Wskazówki od dietetyka
Obiad wcale nie musi być nudny. Ziemniaki w innej formie wprowadzą trochę urozmaicenia w codzienny jadłospis.Są bardzo pożywne, zawierają potas, magnez, fosfor, wapń sporo witamin z grupy B. Są także doskonałym źródłem białka roślinnego. Mięso wzbogaci nas w białka zwierzęce, cynk, żelaza...i GOTOWE. Pamiętajcie że półki z mąką nie ograniczają się jedynie do pszennej. Może dziś spróbujcie sięgnąć po mąkę gryczaną?
Lubię to!
Składniki
45 min
4 osób
łatwe
bez glutenu
- 500 g mięsa mielonego
- 500 g ziemniaków
- 4 cebule
- 4 jajka
- szklanka śmietany
- 4 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 100 g tartego sera
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i kroimy na talarki, doprawiamy solą i pieprzem i lekko podsmażamy na
rozgrzanym oleju.
Cebule kroimy w drobną kostkę, podobnie czosnek, również podsmażamy i odkładamy do
miski. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, gałką, smażymy ciągle mieszając, pod koniec
dodajemy cebulkę z czosnkiem.
Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, wykładamy warstwę ziemniaków, na to mięso,
całość zakrywamy ziemniakami. Śmietanę, jajka, mąkę miksujemy, doprawiamy solą,
pieprzem i gałką, zalewamy tym zapiekankę i wstawiamy do piekarnika na 40 minut.
Na 10 minut przed wyjęciem z pieca zapiekankę posypujemy tartym serem.
Podajemy gorącą.
W tym przepisie możesz wykorzystać produkty Viando

Mięso mielone wieprzowe
Inne Obiady
Pyszne mielone kotlety
Zapiekane białe kiełbaski
Domowe burgery
Klopsiki
Sztuka mięsa czyli wyjątkowo zdrowa potrawa z kuchni staropolskiej
Wszystkie Obiady
Konkurs Viando

Aktualności Viando
28.09.2015
SMAKI DZIECIŃSTWA - NOWA GAZETKA
Oto nasz subiektywny spis smaków z dzieciństwa. Pamiętacie smak kiełbasy krakowskiej, żywieckiej albo smalcu ze skwarkami? Może macie własne propozycj
28.09.2015
SMAKI DZIECIŃSTWA - NOWA GAZETKA
28.10.2016
KUJAWY OD KUCHNI
Kujawy od kuchni w dzisiejszym wydaniu Gazety Pomorskiej! A to propozycja dla Was. Jeżeli lubicie gotować, macie ciekawe pomysły kulinarne na potrawy
28.10.2016
KUJAWY OD KUCHNI
19.08.2015
DOŁĄCZ DO NAS!
Jeśli sprawnie obsługujesz programy Photoshop, Ilustrator, Indesign, posiadasz doświadczenie w zakresie DTP, znasz się na technologii druku i masz doś
19.08.2015
DOŁĄCZ DO NAS!
Więcej aktualności